Škoro, Soldo, Galić i Belje imaju šampionska vina

Autor: D.K.

KUTJEVO – Nakon završetka ocjenjivanja vina u Kutjevu koje se vrši u sklopu manifestacije “Festival graševine 2016.”, o čemu smo već pisali, poznate su šamionske titule za vina koja su dobila najveći broj bodova od stručnog povjerenstva.

Šampion berebe 2015. u kategoriji suhih vina je tvrtka Campus d.o.o. koje je vino u pripetavanju između šest uzoraka u konačnici dobilo najveći broj bodova. Kod starijih graševina šampionsko vino je berbe 2006. tvrtke Belje d.d. dok je šampion u predikatima, slatkim vinima koja se ne troše u velikim količinama, ona graševina berbe 2011. tvrtke Galić d.o.o. U kategoriji ostalih vina šampionsko odličje dodjeljuje se za mirisni traminac OPG-a Gojka Solde iz Vetova.

prof.dr.sc. Edi Maletić, predsjednik Ocjenjivačke komisije

-Imali smo još jedno ocjenjivanje vina za Festival graševine najvažnije hrvatske sorte koja je svaki četvrti trs u Hrvatskoj i zauzima oko 24 posto površine. Graševina je sorta od izuzetnog gospodarskog značaja iako te sorte nema u Primorskom dijelu Hrvatske nego isključivo na kontinentu. Graševina je carica slavonskih vinogorja koje je bazno vino svih proizvođača Slavonije i Podunavlja. Već duži niz godina se u Kutjevu održava Festival graševine svojevrsno i svjetsko prvenstvo s obzirom da se graševine ne uzgajaju nigdje više nego ovdje, a graševine nema nigdje boljih nego na ovim područjima. To nije samo naše mišljenje nego i naših kolega koji dolaze u Hrvatsku, a da je graševina najbolja na ovim područjima u prilog idu i brojne svjetske stručne publikacije koje govore i pišu o vinu – istakao je prof.dr.sc. Edi Maletić, predsjednik Stručnog povjerenstva.

Na ocjenjivanju je bilo najviše graševine iz prošlogodišnje berbe, iz 2015. godine što je u biti najvažnije ocjenjivanje i najvažnija kategorija jer je graševina vino koje se najviše potroši u godinu dana. Tako je bilo 123 uzorka graševine svih kategorija, a posebno se ocjenjivala graševina suha, mlada, 2015., zatim graševina starija, od 2014. na niže, starija godišta i bilo je ocjenjivanje graševina slatka, dakle s ostatkom ne prevrela šećera od polusuhih do slatkih vina.

-Izuzetno sam i ugodno iznenađen iako sam i očekivao takvu kvalitetu jer je berba 2015. bila jako dobra po svim parametrima. Gotovo polovica uzoraka graševine ponijela je zlatnu medalju. Obično na ocjenjivanju bude zlata 20-ak posto, a evo danas na ovom ocjenjivanju imamo 50 posto zlatnih graševina. Po kategorijama je naviše zlata bilo za graševine mladih suhih graševina, čak 46 zlata što je i razumljivo jer su to najbrojniji uzorci. Moram naglasiti da je bilo jako malo uzoraka koji su ili odbačeni ili dobili samo priznanje. To govori o tome da su se i proizvođači prilagodili sorti, novoj tehnologiji ali i novim tržišnim zahtjevima. Uvjeren sam i prilično siguran kako će ova graševina 2015. biti jako dobro prihvaćena na tržištu i da će svi proizvođači koji uzgajaju graševinu jako dobro proći na tržištu. Uz graševinu u Hrvatskoj imamo još dva hrvatska aduta, a to su malvazija i plavac mali kao sorte koje imaju respektabilne količine i koje mogu ići u izvoz i ostvariti financijski rezultat – dodaje prof. Maletić.

U kategoriji suhih vina prošlogodišnjih berbi graševine bilo je 78 uzoraka. 46 uzoraka je zlatnih, 26 srebrenih, 5 brončanih i jedno priznanje. Niti jedan uzorak nije odbačen. Uzoraka graševine 2014. i starije, bilo je svega 12 od kojih 7 zlata i 5 srebra. Što se tiče graševine slatka vina, bila su 33 uzorka od kojih je za 8 uzoraka dobiveno veliko zlato, dakle preko 90 bodova od mogućih 100, dok je bilo 11 zlatnih, 9 srebrenih, 4 bronce i jedno priznanje. Osim graševine kušala su se i ocjenjivala i ostala vina kojih je bilo 26 uzoraka među kojima su podijeljena 2 velika zlata, 19 zlatnih medalja , 4 srebra i jedna bronca.

-Graševina je danas bila u fokusu kojoj su ocjenjivači posvetili veliku pažnju što potvrđuje i vrijeme ocjenjivanja, od 10 do 16 sati. Imali smo i uzbudljivo pripetavanje zato što smo među zlatnim vinima morali izabrati onu „najzlatniju“ onu koja je ponijela epitet šampiona po pojedinim kategorijama. U tri kategorije smo imali pripetavanje, svi ocjenjivači, njih 21, svi su ponovno kušali te graševina i izabrali među njima najbolje – istakao je prof. Edi Maletić i pojasnio kako je šampionsko vino ono koje je u svojoj kategoriji dobilo najviše bodova.

-U kategoriji suhih vina prošlogodišnje berbe šampionska je bila jedna zlatna graševina dok je u kategoriji starijih godišta proglašena najbolja ona iz berbe 2006. što je za nas enologe bilo ugodno iznenađenje. Dosita je bilo lijepo vidjeti da se graševina koja je stara deset godina tako dobro drži, što su ocjenjivači to i nagradili. Kod predikata dva su uzorka bila ocjenjena sa 94 boda od maksimalnih 100, a nakon pripetavanja u napetom foto finišu od 21 ocjenjivača s rezultatom od 11:10 pobijedila je graševina izborna berba prosušenih bobica 2011. dok je druga bila graševina ledeno vino 2012.

Imena onih koji su za svoja vina dobili druga visoka priznanja, zlato, srebro, broncu ili priznanja, biti će poznata na središnjoj manifestaciji Festivala graševine 11.lipnja kada će svim nagrađenim biti uručene hvalevrijedne medalje.

/Foto: D.Mirković /

Više iz kategorije