Sjednica Općinskog vijeća Čaglin za primjer drugim jedinicama lokalnih samouprava

Autor: Požega.EU

ČAGLIN – Jučer su na 3. sjednici čaglinskog Općinskog vijeća vijećnici razmatrali i bez ijednog glasa protiv usvojili sve predložene točke dnevnog reda koje je pred vijećnike stavio mladi općinski načelnik Dalibor Bardač, koji je po ne znamo koji put ostavio dojam iskusnog čelnika lokalne samopurave iako mu je tek četiri mjeseca otkako je izabran na funkciju načelnika općine. Sjednica je protekla bez problema a može biti primjer i drugim jedinicama lokalnih samouprava jer je vidljivo da vijećnici razmišljaju o dobrobiti svoga mjesta i da se ne gledaju stranačke pripadnosti.

Bilo je određenih pojašnjenja oko predstavljanja i pripreme za izradu strateškog dokumenta razvoja općine Čaglin kojeg su u okvirnim crtama vijećnicima prezentirali predstavnici Lokalne akcijske grupe (LAG) “Posavina” kojoj se grupaciji priključila i općina Čaglin uz još šest općina a koje su sve iz susjedne Brodsko-posavske županije.

Nekim vijećnicima nije bilo jasno zašto je Čaglin u sastavu LAG-a Posavina jer u Požeško-slavonskoj županiji postoji LAG Barun Trenk u koji su se priključili gotovo sve općine i gradovi iz domicijelne županije. O tim i drugim razlozima svakako će biti posebnih tema koje ćemo obrađivati i izvijestiti javnost.

Da je izrada Strategije razvoja općine Čaglin važna govorio je Krunoslav Eraković, koji je rekao kako bi se sve trebalo završiti u narednih nekoliko mjeseci prije čega bi se trebale ispuniti ankete koje su podijeljene vijećnicima kako bi oni bili posrednici u popunjavanju istih uz pomoć mještana iz 31 naselja, koliko ih ima na području općine Čaglin. Nakon analize anketa biti će vidljivije sve one potrebe u općini što će se kao prioriteti rješavati.

Željko Jakopović, općinski vijećnik

Na izlaganje predstavnika LAG-a nadovezao se vijećnik Željko Jakopović koji je rekao da niti Republika Hrvatske nema Strategiju i da je sve što se po tom pitanju radi, u zraku.

Na dnevnom redu bilo je i usvajanje polugodišnjeg izvješća o izvršenju proračuna 2015. koje je jednoglasno usvojeno a iz kojeg su vidljivi prihodi od 1,55 milijuna kuna prihoda dok je rashoda bilo 1,78 milijuna kuna. Sve je to vezano za razliku iz prethodne godine što je na sjednici obrazloženo i kao takvo obrazloženje prihvaćeno.

U izvješću o radu načelnika općine Bardač je na početku istaknuo kako je trošak prijevremenih izbora, koji nisu potencirani od strane današnjeg vodstva općine, bio oko 350 tisuća kuna što je uz sva druga opterećenja donijelo negativnom financijskom trendu općine. Problem je dug od zakupa zemljišta koji je blizu 600 tisuća kuna.

Dalibor Bardač, načelnik općine Čaglin

-Dakako da ovdje moram istaknuti da u općini ima i 400 tisuća kuna osiguranih sredstava za izgradnju trafostanice, no otežavajuća je okolnost što bi na taj iznos općina Čaglin morala nadodati još nekih 266 tisuća svojih sredstava da bi opravdala dobivena sredstva. Povrat poreza je također otegotna okolnost koju po poreznim prijavama od ove godine po prvi puta općina vraća i po obvezi je dužna vratiti cca. 540 tisuća kuna od kojih 475 kuna vraća općina a 65 tisuća kuna županija. Kada se to usporedi sa 437 tisuća kuna koje dobivamo od države vidimo da i ovdje moramo vratiti nekih 40 tisuća kuna više nego što ćemo kroz godini dobiti – rekao je Bardač u svom izlaganju.

Bardač je govorio važnijim projektima na kojima radi i koje je nastavio kako bi oni bili završeni a koji iziskuju vremena truda ali i novaca jer ima i onoga što je nejasno i još uvijek nedorečeno što se iz inih razloga mora završiti.

Na sjednici su donesene i druge odluke vezane za izgradnju spomen ploče dvojici poginulih branitelja iz Imrijevaca, usvojen je i Pravilnik o pravu na pristup informacijama i dr.

Završetak sportske dvorane je također bio jedan od razgovora na sjednici te nastavak radova na kanalizacijskoj mreži, dovršetku projektne dokumentacije za Poduzetnički inkubator i dr.

 

Više iz kategorije