“Simpozijem o Graševini” želimo izdići kulturu pijenja vina (foto galerija)

Autor: D.K.

_MG_7295 (Small)KUTJEVO – U Kutjevu je održan “Simpozij o Graševini” što je određena posebnost kojom se željelo nešto više reći o najvažnijoj sorti na prostoru cijele Hrvatske. Na Simpoziju su se okupili eminentni stručnjaci koji su koji su progovorili o raznim tema vezane za vinogradarstvo i vinarstvo, o tlu kao osnovi i temelju dobrih vinograda, klonskoj selekciji graševine, “Eski”, staroj neprijateljici vinograda te ruralnim problemima kroz vinogradarstvo. Prezentirani su i izvještaji o berbi Slavonije i Podunavlja 2014 s naglaskom na Kutjevo te izvještaji o vremenskim uvjetima u 2014. godini. O važnostima i oznakama zemljopisnog podrijetla za vino također je bilo riječi na Simpoziju što je veoma bitno za prilogođavanje sukladno zakonskim odredbama.

prof.dr.sc. Edi Maletić

-Graševina je svaki četvrti trs u Hrvatskoj koja ima veliki udjel u proizvodnji a orjentira se prema izvozu, a ona je i može biti velika perjanica vinogradarstva i vinarstva. Imali smo danas priliku čuti različite predavače koji su govorili većinom na temu koje su povezane sa graševinom – istakao je prof.dr.sc. Edi Maletić sa Agronomskog fakulteta iz Zagreba.

Uz stručnjake iz područja vinogradarstva i vinarstva Simpoziju su se priključili i novinara, ugostitelji, sommelieri, i trgovci iz svih dijelova Hrvatske koji su imali priliku obliže se upoznati sa vinogradarstvom i vinarstvom na ovoim područjima.

Gradonačelnik Kutjeva Josip Budimir.

– Danas se ovim simpozijem službeno završava Festival graševine koji je započeo 22.svibnja ocjenjivanjem vina dok je su centralnom dijelu Festivala, koji je bio 6.lipnja, dodijeljene nagrade najboljim proizvođačima. Ponosan sam na ovako veliki broj stručnjaka koji sudjeluju na ovom Simpoziju koji samo mogu doprinijeti razvoju vinarstva i vinogradarstva na našem području. Tim načinom želje je svima nama da izdignemo kulturu pijenja vina i da promoviramo graševinu kao jednu vrhunsku sortu ali i da Kutjevo predstavimo svjetsku prijestolnicu graševine što je Kutjevo i u stvarnosti  – rekao je gradonačelnik Kutjeva Josip Budimir.

Između ostalih tema na “Simpoziju o Graševini” progovoreno je i na temu marketinga, točnije o brendiranju i stavljanju graševine na tržište za što veliki doprinos daje i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević.

Požeško-slavonski župan Alojz Tomašević

-Danas pokazujemo i dokazuemo još jednom da se od vina i vinogradarstva može živjeti. Moramo iz brenda koji već napravljen napraviti i jedan novi iskorak. Predivne padine Papuka, Krndije i Psunja trebamo staviti u funkciju gospodarstva. Danas je ovdje upravo dokazano da je graševina neprikosnovena vladarica na ovim prostorima i ponosan sam što su u sve to uključeni i mladi vinari koji su prihvatili novi način proizvodnje. Ako želimo brendirati i imati određeni brend onda se moramo okupljati, moramo razgovarati i razmišljati kako raditi nove klonske vrste što je poznato da naša županija to podupire. nemojmo izmišljati graševinu jer je ona već izmišljena jer se ona na oim prostorima odavno već udomaćila i kao takva postiže najbolje rezultate – dodao je požeško-slavonski župan Alojz Tomašević.

Nakon Simpozija svi gosti, novinari, ugostitelji, sommelieri, i trgovci zaputili su se u obilazak podruma kutjevačkih vinara gdje će imati priliku upoznati se i sa određenim specifičnostima kod određenih podrumara, proizvođača vina.

/Foto: Marko Krstanović/

no images were found

Više iz kategorije