Šima ima Downov sindrom, no za nju i mamu Danicu prepreke ne postoje: “Samo nam je nebo granica!”

Autor: D.K.

POŽEGA – Zasigurno ste obuli različite čarape. Simboličan je to način da iskažemo potporu osobama s Downovim sindromom jer danas se u cijelom svijetu obilježava njihov dan. Naša sugrađanka Šima ima Downov sindrom, no za nju i majku Danicu prepreke ne postoje.

– Danas se puno više priča o Downovom sindromu i to je dobro. Društvo tako lakše prihvaća razlike, ali i dalje smatram da je to daleko od onoga što toj djeci pripada – kaže nam Danica Tokić, majka 15-godišnje Šime koja je na svijet došla u rujnu 2001. godine…..s jednim kromosomom više.

– Mi nismo različite, idemo u školu! – kaže nam dalje Danica koja se neizmjernom snagom i ljubavlju bori s predrasudama društva u kojem živimo. 

– Iz perspektive mene kao majke imati dijete s Down sindromom znači svakodnevnu borbu. Iako se u društvu sve više priča o prihvaćanju razlika, malo toga se do sada napravilo. Dosta ljudi još uvijek ima predrasude prema osobama s bilo kakvom vrstom poteškoća, ali meni kao majci to je još veći poticaj u borbi za moju Šimu. Iz Šimine perspektive….. Šimi tako malo treba. Dovoljno joj je da se osjeća prihvaćeno i da joj se pruži prilika da pokaže sve što zna. Njezin najjači adut je osmijeh jer se ne opterećuje svakodnevnim problemima, nego je raduju sitnice – prepričava nam Danica koja je prije 15 godina odlučila zabrinutost zamijeniti osmijehom, uvijek prisutnim na njezinom licu jer očito je osmijeh najzaslužniji za Šiminu sreću.

Kaže nam da su u borbi za svoja prava roditelji potpuno usamljeni, što je još teže u maloj sredini kao što je naša. Nezadovoljna je što nijedna institucija ne pruža podršku i pomoć roditeljima, a trebali bi. U većim gradovima, dodaje Danica, to je ipak bolje organizirano i roditeljima se od samog početka pruža psihološka pomoć što kod nas nema.

– Iz iskustva mogu reći da sam na neka vrata morala kucati po nekoliko puta samo da bi me saslušali. Kada ste tako uporni onda vas doživljavaju kao nadobudnu mamu koja želi nemoguće. Drago mi je da sam mnogima uspjela dokazati da Šimi ništa nije nemoguće – kaže nam. A da je doista tako govore i planovi koje Šima i Danica zajednički kuju od prvoga dana.

– Naši planovi za budućnost nisu mali….zar ste sumnjali? Kao što znate Šima završava osmi razred u Cesarićevoj školi gdje je jako dobro prihvaćena od strane djece i učitelja, a ravnateljica nam je bila podrška u svemu. A sada borba ispočetka……Šima će, kako oduvijek govori, prodavati “đinđe” u Silveru i naš je cilj upisati smjer prodavača. Smatram da je to najbolje za Šimu jer se do sada vrlo uspješnim pokazala integracija Šime u redovnoj školi. Naime, gledajući svoje vršnjake u stimulativnoj okolini Šima se trudi biti u korak s njima. Tako je postala pravi borac i pokazala veliki napredak – ponosno nam prepričava Šimina mama.

 I prigodno za današnji dan Danica majkama djece s Downom poručuje:
– Borite se do kraja jer naša djeca zaslužuju sve. Svaki i najmanji njihov napredak nama je ogroman uspjeh jer samo mi znam koliko se truda i suza krije iza toga. Društvo to ne razumije jer je njima većina stvari koje mogu napraviti normalna. Naši anđeli mogu puno više od granica koje im je društvo postavilo….Šimo, samo nam je nebo granica – kaže Danica Tokić, majka čiju priču poznaje ne samo Požega, već cijela Hrvatska jer je o Downu odlučila progovoriti naglas.

Za nju i Šimu prepreka nema….svakodnevne obveze nadopunjavaju brojim aktivnostima i putovanjima u kojima obje neizmjerno uživaju.

(Foto: Iz privatne kolekcije D. Tokić)

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Translate »