Šezdesetak lovaca „Slavonca“ iz Kutjeva skrbe o dva lovišta, a strijelci su županijski prvaci

Autor: Jelenko Topić

Gotovo na svakom su koraku u kutjevačkom kraju vidljive su aktivnosti Lovačkog društva „Slavonac“ tako da u narodu razbijaju mit o  lovcima kao nemilosrdnim istrebljivačima divljači, te svojim djelovanjem pokazuju da su ustvari čuvari ovdašnje flore i faune, te kontrolori populacije čija prekobrojnost dovodi do velikih šteta na usjevima i vinogradima.

-Nedavno smo oplemenili naš fond divljači puštanjem 120 fazanskih pilića u nizinski dio lovišta, a radili smo na uređenju lovačkog doma ponajprije pristupnog puta koji je u fazi rekonstrukcije – ističe Ivica Pospišil, predsjednik „Slavonca“, jednog od najaktivnijih u Požeško-slavonskoj županiji, ali i jednog od najstarijih jer je osnovano daleko 1936. godine što potvrđuje dugu tradiciju lovstva na terenima pod Krndijom i Papukom.  Pored toga ulagali su u izgradnju hladnjače i prostorija za rasijecanje mesa divljači kako bi mogli sačuvati ulov tijekom toplijih dana.

-Kupili smo i nove stolice i uredili unutrašnjost lovačkog doma čime je završena prva faza radova, a potporu su nam dali Požeško-slavonska županija i grad Kutjevo na čemu smo im neizmjerno zahvalni – nastavlja Pospišil i dodaje da u drugoj fazi planiraju završiti pristupni put i hladnjaču.

Lovci „Slavonca“ gospodare sa dva lovišta, a kroz njih prolaze državne i županijske ceste sa velikom frekvencijom prometa što im je ranije bio problem zbog šteta od divljači pa su sretni ostvarenim rješenjem za pokriće šteta zajedničkom policom na državnoj razini. Njihovih šezdesetak članova temeljito skrbi o bogatstvu fonda divljači gospodareći na najbolji način kroz dosljedno provođenje lovno-gospodarskih osnova.

-Radimo pristupne puteve i lovačke staze, uređujemo prosjeke u šumama, a trenutno smo u akciji čišćenja Kutjevačke Rike. Posla je doista puno,  imamo obaveze i česte nadzore iz saveza, ministarstva, inspekcija, nosimo meso divljači redovito na analizu, te stalno pratimo stanje i brojnost. Lovimo svu divljač – srndaće, jelene, divlje svinje, predatore…ostavljamo zdrave i reproduktivno zrele jedinke, ali nipošto ne lovimo životinje kada su bređe i kada imaju mlade – ističe neumorni predsjednik Ivica Pospišil i pohvaljuje suradnju s policijom uz čiju pomoć su krivolov sveli na najmanju mjeru.

„Slavonac“ u svojim redovima ima i zaista reprezentativnu streljačku momčad koja  ostvaruje zapažene rezultate na županijskim i međužupanijskim natjecanjima širom Slavonije i Podravine, po sve do Zagorja i Moslavine. Ponose se da su aktualni prvaci Požeško-slavonske županije među tridesetak društava, a nadaju se i ove godine zadržati ovaj primat.

-Branimo naslov županijskog prvaka. Zbog toga smo nabavili prsluke koje je sponzorirao grad Kutjevo kao i korisno obrazovanje lovnika koji su išli u Podgarić – zaključio je Pospišil i dodao da skrbe o populaciji divljači tijekom čitave godine dohranjujući je kada nema hrane u prirodi, ponajviše zimi, a životinjama su jako bitni i minerali koje su nabavili s ciljem da suzbiju pojavu američkog metilja kod divljači kako bi populacija bila zdrava i dobro napredovala.

Lovci su ovdje omiljeni i uvijek na usluzi zajednici pa su se tako na prošlogodišnjim premijernim Igrama udruga kutjevačkog kraja otvorena srca odazvali kao sudionici, ali i kao organizatori i sponzori kada su počastili više od stotinu sudionika vrhunskim lovačkim specijalitetom – čobancem. Ponosni su da su se aktivno uključili od prvih dana domovinskog rata u obranu domovine.

Odnedavno je na internetu zasjala njihova web stranica na kojoj se mogu pronaći osnovne informacije o društvu i njegovim aktivnostima  pa se ljubitelji prirode i životinja mogu priključiti brojnim akcijama „Slavonca“  koje nisu nužno vezane uz lov već primjerice na uređenju i zaštiti okoliša kakva je bila čišćenje korita Kutjevačke Rike. I na kraju uz Pospišila najveći obol ovakvom radu daju dopredsjednik Branko Mihalj, tajnik Predrag Živković i lovnik Silvio Čvarak.

Foto: Arhiva, pozega.eu

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88