Savjetnici gradonačelnika, stimulacije zaposlenicima – ima li tomu kraja?

Autor: D.K.

POŽEGA – Teška vremena, kriza, veliki broj ne zaposlenih i onih koji koriste socijalne pomoći, radnici koji ne primaju redovito zarađene plaće koje su kod nekih ispod svakog minimuma, prema svemu sudeći to ništa ne znači aktualnom gradonačelniku Požege Vedranu Neferoviću koji “širokogrudno” dijeli novac iz proračuna, kako nam jedan naš sugovornik kaže, i šakom i kapom.

Sad već brojna nova zapošljavanja koja su bila i koja slijede, a najnovija slijede u gradskoj upravi, kod mnogih građana izaziva veliko ogorčenje. Prvo su bila otpuštanja, najvjerojatnije onih politički nepodobnih, a sad su, možda i ne više laganim koracima, počela nova zapošljavanja, najvjerojatnije politički podobnih kako bi se ispunila prethodna obećanja i kako bi se sačuvala stabilnost u Gradskom vijeću bez kojeg ipak aktualna izvršna vlast ne bi mogla funkcionirati.

Prevelik bi bio popis onih koji su zaposleni, kako u tvrtkama koje su u većinskom vlasništvu Grada Požege tako i u ustanovama i institucijama kojima je osnivač Grad Požega. Takva će analiza uslijediti dok zaokružimo i dođemo do konačnih podataka koji se prema svemu sudeći iz dana u dan mijenjaju. “Brzinski” gledajući popis kojeg imamo, slobodno se može reći, analizirajući imena, da su gotovo “udomljeni” članovi uže obitelji aktualnih Gradskih vijećnika vladajuće koalicije i uskih suradnika i stranačkih prijatelja gradonačelnika Neferovića. Tu bi se u svakom slučaju moglo postaviti veliko pitanje moralnosti i obzirnosti prema onim drugima koji nisu uvezani niti uz jednu političku opciju i koju su u daleko većoj potrebi. Takvima bi se trebala pružiti  mogućnost da se dokažu a možda su bolji od onih drugih koji su imali sreće jer imaju nekoga iza sebe.

Za sada dva savjetnika gradonačelnika koji primaju “solidnu” naknadu

Mnogima je poznato da gradonačelnik ima, za sada, ako se nešto u među vremenu nije promijenilo, dva savjetnika. Jedan savjetnik je prof.dr.sc. Borislav Miličević, koji je u svojstvu savjetnika za europske integracje, imenovan Rješenjem, 26. srpnja prošle godine. Možda i opravdano, gospodin Miličević živi sa svojom obitelji u Požegi, sudjeluje u određenim aktivnostima gradonačelnika i radu gradske u prave a viđen je na brojnim zbivanjima vezanima uz događanja u Gradu Požegi. Drugi savjetnik, odnosno savjetnica je Ines Bojanić, koja je u svojstvu savjetnice za kulturu imenovana Rješenjem 20. rujna 2013. godine. Tu dolazi do velikog pitanja a moglo bi se reći i moralnosti. Navedena savjetnica gotovo da se nigdje ne vidi na nikakvim zbivanjima i događanjima, ne živi u Požegi, a uredno prima naknadu kao da je svakodnevno prisutna i aktivna u svim događanjima, posebno onima vezanim za kulturu Grada Požege. U razgovorima sa građanima pojedini se šale na taj račun pa govore; savjetnica gradonačelnika i dok snima serije u Dubrovniku prima naknadu i to najvjerojatnije za telefonsko savjetovanje. Na ovu temu ne bi trebalo ništa dodavati jer je o njoj već puno rečeno a moglo bi se još toga argumentirano iznijeti što nije problem ako za to javnost iskaže interes. U svakom slučaju dva savjetnika, za sada, ako ih se još ne bude kao takvih imenovao, građane Požege mjesečno koštaju blizu 12 tisuća kuna što bi bilo u godišnjem omjeru oko 140 tisuća kuna.

Nova praksa – stimulacija zaposlenika uz povećanu isplatu na plaći 20%  

Prema informacijama kojima raspolažemo gradonačelnik Neferović uveo je praksu da na “legalan i zakonit način” donosi odluke i rješenja kojima odobrava povećane isplate plaća određenim zaposlenicima u gradskoj upravi i to 20%. Nije nam poznato da je to bila praksa prethodnih čelnika gradske uprave.

Tako je u travnju mjesecu doneseno rješenje o isplati dodatka na plaću za mjesec travanj 2014. godine i to 20% iznosa bruto plaće za mjesec travanj 2014. godine pročelniku Upravnog odjela za europske integracije. Kao druga stimulacija i isplatu dodatka na plaću odobrena je vozaču gradonačelnika.

Na ovaj način nagrađivanja i dodatnog isplaćivanja mnogi postavljaju pitanje moralnosti i obzirnosti prema onima koji uopće ne primaju nikakvu plaću a rade i koji primaju “mizerne” plaće sa velikim kašnjenjima isplate. Brojni nam sugovornici komentiraju takvu praksu pitajući se pa zar je uz redovnu i dobru plaću potrebno i dodatno nagrađivanje.

Komentar autora ovog, ne baš ugodnog, teksta možda neće ići u prilog mnogima iz razloga jer je dubokog uvjerenja da je aktualni pročelnik Upravnog odjela za europske integracije “nedovoljno” plaćen za poslove koje obavlja ali i zbog stručne spreme koju ima, doktora znanosti. U ovom je trenutku možda ne vidljiv njegov rad koji će biti oplemenjen tek u narednom razdoblju iz razloga jer sve predradnje i poslovi koje treba odraditi njegov ured biti će prepoznati dok završe sve one procedure kroz koje trebaju proći razno razne prijave prema fondovima i drugim institucijama od kojih se očekuju znatna sredstva.

Preostale teme vezana za dosadašnja i nova zapošljavanja zauzele bi previše redaka u ovoj “ispričanoj priči” što će se svakako nastaviti u narednim danima.

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot