“Sat istine” na brdu “Sokolovac” za učenike osmih razreda petu godinu za redom (foto)

Autor: DK

POŽEGA – U organizaciji Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata  Republike Hrvatske –Podružnica Požeško – slavonske županij na brdu “Sokolovac”, iznad Požege, i ove je godine, peti put za redom, održano predavanje “Sat istine” na temu o Domovinskom ratu za što su učenici sa svojim nastavnicima iskazali veliku zainteresiranost. Organizirano predavanje o Domovinskom ratu za učenike osmih razreda provodi se šest godina, prva je godina bila u prostorijama osnovne škole Dobriše Cesarića a sve naredne godine na brdu Sokolovac na kojem se pripremi predavanje na svojstven način pod vojničkim šatorom nakon čega svi učenici budu počaščeni vojničkim grahom kojeg pripreme umirovljeni veterani i dragovoljci.

Tijekom proteklih mjeseci održana su brojna predavanja u svim Osnovnim školama, na području Požeško-slavonske županije, za učenike osmih razreda na temu “Sat istine” programskog sadržaja “Domovinski rat u našem zavičaju”. Predavanja su bila organizirana i za četvrte razrede srednjih škola i gimnazija na temu “Vrijeme istine” programskog sadržaja o Domovinskom ratu u Republici Hrvatskoj.

Mario Kalan, umirovljeni bojnik, autor i voditelj “Sata istine”

-Danas smo na terenskoj nastavi, učionici u prirodi u dijelu nacionalne povijesti, stvaranja Hrvatske domovine kroz Domovinski rat. Ovaj projekt ovdje na Sokolovcu provodimo već pet godina za učenike osmih razreda gdje kroz predavanje obrađujemo ratna događanja u zapadno slavonskom bojištu u Domovinskom ratu. Kroz ovakva predavanja prošlo je preko sedam tisuća što učenika, nastavnika i profesora a i drugih zainteresiranih skupina koje su nam se obratile i zatražile predavanja na tu temu – rekao je rekao je autor i voditelj “Sata istine” umirovljeni bojnik Mario Kalan koji je naglasio kako za njega osobno kao kao autora i voditelja projekta taj projekt znači jednu ljubav prema djeci što čini veliko zadovoljstvo da sudionici izravnih događanja u ratnim zbivanjima mogu prenijeti istinu o stvaranju Republike Hrvatske.

Na predavanju su nazočili i predstavnici Požeško-slavonske županije i grada Požege, zamjenik župana Ferdinand Troha i zamjenik gradonačelnika Darko Puljašić a ispred Hrbatskog memorijalnog dokumentacijskog centra bio je dr.sc. Natko Martinić Jerčić.

dr.sc. Natko Martinić Jerčić

-Ovakve projekte svakako treba podržavati jer pribilžavaju učenicima nešto što ne mogu naučiti iz knjiga jer na ovim predavanje izravno govore o tadašnjim zbivanjima sami sudionici. Takav način predavanja sigurno približava taj dio novije hrvatske povijesti. Na nekim područjima se rade ovakva i slična predavanja ali ovdje u Požegi je posebno sve to organizirano to bi trebao biti primjer i svim drugim gradovima kako provoditi ovakav projekt da se učenicima približi informacija o Domovinskom ratu – rekao je dr.sc. Natko Martinić Jerčić koji je doktorirao na temi oslobodilačkih operacija u zapadnoj Slavoniji u što je uključeno i djelovanje 123. brigade.

Krešimir Pavelić, umirovljeni brigadir HV-a, glavni nositelj organizacije i provedbe projekta

-Drago nam je da možemo djecu dovesti na ovo povijesno brdo Sokolovac kako bi im prezintirali na ovom povijesnom mjestu našu istinu i istinu o Domovinskom ratu. To su osnovnoškolci koji u svom programu upravo sada u ovom vremenu proučavaju o Domovinskom ratu. Često spominjemo da se o njemu malo zna. Evo na ovaj način mi približavamo ovaj dio našeg slavonskog ratišta na kojem su sudjelovali upravo njihovi roditelji i djedovi – rekao je glavni nositelj organizacije i provedbe projekta umirovljeni brigadir HV-a, Krešimir Pavelić.

U svom obraćanju učenicima zamjenik gradonačelnika Darko Puljašić rekao je kako smo svi mi jedan od rijetkih naroda u svijetu koji su se sami izborili za svoju državu i to sa svojim ljudima, svojim sredstvima što se nikada ne smije zaboraviti. Zamjenik požeško-slavonskog župana Ferdinand Troha izrazio je zadovoljstvo što je projekt o Domovinskom ratu zaživio i diše punim plućima.

-U svim našim školama se u našoj županiji provodi i promiče istina i vrijednost iz slavnog i teškog vremena u Domovinskom ratu u stvaranju Republike Hrvatske. Danas ćete vidjeti snimke i živu sliku tog teškog razdoblja i nadam se da će ovaj projekt i dalje živjeti. Što se tiče Požeško-slavonske županije uvijek ćete imati podršku za ovaj projekt jer su dosadašnjim provedbama ovog projekta djeca oduševljena što treba ostati i narednim gneracijama – zaključio je Troha.

no images were found

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Translate »