Šargije i violine za stotine Bosanaca i njihovih gostiju (foto galerija)

Autor: Jelenko Topić

DSC_6382POŽEGA/BRESTOVAC – Udruga Komušana i prijatelja Komušine iz Brestovca, koja okuplja raseljene Hrvate iz župe Komušina pokraj Teslića(BiH), uglavnom doseljene u brestovački kraj organizirala je u dvorani „Sara Babin Vir“ svoju tradicionalnu 5. zavičajnu priredbu „Bosansko prelo“ kojoj je bila pokrovitelj općina Brestovac, te suprokrovitelji Požeško-slavonska županija i grad Požega.  Među više stotina doseljenih Bosanaca i njihovih gostiju bili su gradonačelnik Požege Vedran Neferović i njegov zamjenik Darko Puljašić, zatim predsjednik Općinskog vijeća Brestovac Tomo Vrhovac i drugi.

-Zbog ekonomskih razloga i ratnih zbivanja u brestovački kraj doselilo se oko 280 obitelji s područja Komušine- kazao je u pozdravnoj riječi Jozo Ilić, predsjednik Udruge Komušana i prijatelja Komušine.

Čestitke za Božić i Novu godinu i pozdravne riječi uputio je požeški gradonačelnik Vedran Neferović.

-Vihor preteklih vremena vas je doveo na ovo područje, a vaš dolazak obogatio je naš kraj jer ste sa sobom donijeli svoju tradiciju i običaje – istakao je Neferović.

Kroz cjelovečernji program nastupili su folkloraši brestovačkog KUD Komušina u izvornim bosanskim nošnjama svoga zavičaja, zatim  izvorne pjevačko-sviračke skupine sa autohtonim instrumentima strarog kraja šagijom i violinom Usorski izvori, Braća Jozić i Izvor Bosne, te solisti Ante Ilić Olja i Mirko Ilić. Izvodili su izvorne pjesme, kao i odabrane narodne pjesme toga dijela susjedne države pokazujući bogatstvo običaja i origanalnost narodnih nošnji.

Jozo Ilić uručio je poklon Moniki Ilić koja se oprostila od aktivnog rada u njihovom KUD Komušina. Priređena je tombola sa niz vrijednih zgoditaka, te druge zanimljivosti uz bogatu ugostiteljsku ponudu.

/Foto: D.Mirković/

no images were found

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: