Šargije i violine za stotine Bosanaca i njihovih gostiju (foto galerija)

Autor: Jelenko Topić

DSC_6382POŽEGA/BRESTOVAC – Udruga Komušana i prijatelja Komušine iz Brestovca, koja okuplja raseljene Hrvate iz župe Komušina pokraj Teslića(BiH), uglavnom doseljene u brestovački kraj organizirala je u dvorani „Sara Babin Vir“ svoju tradicionalnu 5. zavičajnu priredbu „Bosansko prelo“ kojoj je bila pokrovitelj općina Brestovac, te suprokrovitelji Požeško-slavonska županija i grad Požega.  Među više stotina doseljenih Bosanaca i njihovih gostiju bili su gradonačelnik Požege Vedran Neferović i njegov zamjenik Darko Puljašić, zatim predsjednik Općinskog vijeća Brestovac Tomo Vrhovac i drugi.

-Zbog ekonomskih razloga i ratnih zbivanja u brestovački kraj doselilo se oko 280 obitelji s područja Komušine- kazao je u pozdravnoj riječi Jozo Ilić, predsjednik Udruge Komušana i prijatelja Komušine.

Čestitke za Božić i Novu godinu i pozdravne riječi uputio je požeški gradonačelnik Vedran Neferović.

-Vihor preteklih vremena vas je doveo na ovo područje, a vaš dolazak obogatio je naš kraj jer ste sa sobom donijeli svoju tradiciju i običaje – istakao je Neferović.

Kroz cjelovečernji program nastupili su folkloraši brestovačkog KUD Komušina u izvornim bosanskim nošnjama svoga zavičaja, zatim  izvorne pjevačko-sviračke skupine sa autohtonim instrumentima strarog kraja šagijom i violinom Usorski izvori, Braća Jozić i Izvor Bosne, te solisti Ante Ilić Olja i Mirko Ilić. Izvodili su izvorne pjesme, kao i odabrane narodne pjesme toga dijela susjedne države pokazujući bogatstvo običaja i origanalnost narodnih nošnji.

Jozo Ilić uručio je poklon Moniki Ilić koja se oprostila od aktivnog rada u njihovom KUD Komušina. Priređena je tombola sa niz vrijednih zgoditaka, te druge zanimljivosti uz bogatu ugostiteljsku ponudu.

/Foto: D.Mirković/

no images were found

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot