„Šamar“ onima koji su sudjelovali u oslobađanju vojarne 91. godine

Autor: Požega.EU

ANTIFASISTI POZIVNICA 1POŽEGA – Velika je ogorčenost brojnih građana Grada Požege posebice braniteljske populacije zbog obilježavanja “70. godišnjice prvog oslobođenja Požege, pogibije Nikole Demonje i održavanja 2. oblasne konferencije AFŽ-a Slavonije” ali i načina obilježavanja kojeg saziva uz predsjednicu UABA Požege i gradonačelnik Vedran Neferović.

U svom priopćenju kojeg smo primili u redakciju nezavisni vijećnik u Gradskom vijeću Grada Požege Miro Rašić izražava ogorčenost činom gradske vlasti.

-Ovo je najveći „šamar“ onima koji su sudjelovali u oslobađanju vojarne 91. godine a koja je nosila naziv „vojarna Nikole Demonje“ – navodi u svom priopćenu Rašić postavljajući pitanje tko je prvi oslobodio Požegu i koje “ličnosti” imaju svoje pozitivno mjesto u povijesti hrvatskog naroda???

Reakciju Mire Rašića nadalje prenosimo u cijelosti:

Zar Fra Luka Ibrišimović nije prije Nikole Demonje oslobodio Požegu, ili pak, zar hrvatski branitelji i slavni ZNG 91. godine nisu zaslužili osvajanjem vojarne koja je nosila naziv “Nikola Demonja” da ih se ne omalovažava ovom obljetnicom koju, eto danas slave pojedinci a grad im je pokrovitelj???

Dali je i prije 70 godina postojala istinska želja za slobodnom i samostalnom hrvatskom državom??? …DA, ali smo još desetljećima čekali pravi trenutak da se iskobeljamo iz kandži komunističke ideologije i da je zauvijek ostavimo iza sebe ALI, na žalost, vidimo da je i danas prisutna među nama a podržavaju je oni koji se najviše „busaju“ u prsa sa velikim hrvatstvom.

Ne zaboravimo da je upravo ta vojarna u Požegi, tada pod nazivom vojarna Nikole Demonje prijetila sigurnosti građana Požege i njenim padom te skidanjem ploče s tim famoznim imenom naši građani su odahnuli te stvorili uvjete za daljnu borbu protiv jugosrpske vojne najezde na požeštinu kojom su željeli zaviti Hrvatsku i Požegu u CRNO. 

Antifašizam je službeno priznat u cijelom svijetu i kao takvog ga treba uvažavati ALI treba znati u kojim okvirima. Činjenica je da su se događale određene specifičnosti (međusobnih) ratovanja/netrpeljivosti na našim prostorima kojima su povrijeđene i duboko ožalošćene određene skupine žitelja bivše države i ako smo skinuli ploču sa vojarne 91. godine s natpisom “Nikola Demonja” te promijenili ime jedne osnovne škole u Požegi koja je nosila ime Nikole Demonje onda nevidim zdrav razum da grad bude pokrovitelj pogibije istog pod čijim imenom je vojarna (ne tako davno) za dlaku mogla poravnati Požegu sa zemljom a Požegom se upravljati iz Beograda.

 

Više iz kategorije