Šagulje – deset godina ulaganja, a čekanje još traje!

Autor: D.K.

Više puta smo pisali o ulaganjima i pripremama za otvaranje Centra za gospodarenje otpadom Šagulje. Bit će smješten gotovo pet kilometara jugozapadno od Nove Gradiške u blizini autoceste Zagreb-Lipovac i to na zemljištu grada, te dijelom susjedne općine Dragalić, točnije između naselja Kovačevac, Mašić, Prvča i Poljane. Riječ je o zemljištu površine 26 hektara, odnosno više od 128 tisuća četvornih metara. To je zajednički projekt Brodsko-posavske, Sisačko-moslavačke i Požeško-slavonske županije, svih jedinica lokalne samouprave na njihovom području. Vrijednost mu je 130 milijuna kuna od čega je veliki dio iz EU fondova.

Tvrtku Regionalni centar za gospodarenje otpadom(RCGO) Šagulje je Skupština Brodsko-posavske županije osnovala 23. studenog 2010. godine, do studenog 2017. godine ta je županija bila jedini osnivač i vlasnik društva, a otad su članice postale još Požeško-slavonska i Sisačko-moslavačka županija. Danas su Brođani većinski vlasnici tog trgovačkog društva uz udjel od 51 posto, dok Požežani i Sisčani imaju po 24,5 posto vlasništva. Centar bi trebao obrađivati do 45 tisuća tona otpada godišnje, naravno sa područja te tri županije.

Ranije je bilo najavljeno da će se otpad iz požeškog kraja početi odvoziti na Šagulje 2019. godine, a očigledno je taj rok znatno pomaknut.

Usvojenim Programom rada i Financijskim planom Uprava RCGO Šagulje, za sljedeću godinu, najavljuje ishođenje završnog pozitivnog mišljenja JASPERS-a tj. zajedničke pomoći za potporu projektima u europskim regijama, o izrađenoj studijsko-projektnoj dokumentaciji za izgradnju Centra. To se odnosi na izradu projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju šest pretovarnih stanica u mjestima koja ulaze u djelokrug rada Centra – po jednu će graditi u Slavonskom Brodu, Požegi, Pakracu, Kutini, Novskoj i Hrvatskoj Kostajnici. Dakako za to im trebaju elaborati, lokacijske i građevinske dozvole, izvedbeni projekti itd., a upitno je da li se to već moglo napraviti jer vrijeme neumitno teče. Naravno i trošenje proračunskog novca.  Centar bi navodno trebao zaživjeti ili barem krenuti u probni rad za dvije ili najkasnije tri godine. Tada će se smanjivati deponirane količine otpada, a povećavati reciklirane tj. korisne sirovine.

Očekivanja dulja  od desetljeća, kako najavljuju odgovorni, sada su da će Šagulje imati preduvjete kako bi čim prije zaživio cjeloviti sustav gospodarenja otpadom navedenog područja, te  postaviti temelje održivog razvoja ovog dijela Hrvatske.

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88