Požega.eu
Promjena teme
Prijava
Pretraži Požega.eu

Sadržaji i priredbe za više turista u podpapučkom kraju

PRIJE 2 GODINE
TEKST: Jelenko Topić

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prilagodba teksta
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED
Požega.eu | Sadržaji i priredbe za više turista u podpapučkom kraju Požega.eu | Sadržaji i priredbe za više turista u podpapučkom kraju

PRIJE 2 GODINE
TEKST: Jelenko Topić

Prilagodba teksta ▼
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

Turistička zajednica Zlatni Papuk obuhvaća područje četiri općine Veliku, Kaptol, Brestovac i Jakšić djeluje dvije godine. Inicijativu za njeno formiranje dala je Turistička zajednica Požeško-slavonske županije s ciljem unapređivanja općih uvjeta boravka turista, kreiranja i promocije turističkog proizvoda te razvijanje svijesti o značenju gospodarskih, društvenih i drugih učinaka turizma na ovom području te tako stvoriti prepoznatljivost ove destinacije.

-Glavne smjernice u kreiranju i promociji destinacije Zlatni Papuk jesu netaknuta priroda, rekreacija te kultura i eno-gastro priča koji obilježavaju ovo područje- ističe njen direktor Tomislav Galić. Uvjeti rada nedavno su osjetno poboljšani jer je otvoren objekt Turističko informativnog centra sa turističkim uredom što je investicija Općine Velika radi poboljšanja kvalitete turističke usluge, a vrijednost radova je 1,15 milijuna kuna. Općina Velika je zgradu dala na upravljanje Turističkoj zajednici Zlatni Papuk, te je uslijedilo unutrašnje uređenje i opremanje Turističkog ureda i info centra.

-Za ovu godinu kandidirano je pet projekata na natječaj HTZ-a za udružene TZ i tri projekta na natječaj za  turistički nedovoljno razvijena područja i kontinent te su nam odobrena sredstva u iznosu od oko 450 tisuća kuna – nastavlja Galić i dodaje da su uspjeli otvoriti centar posjetiteljima. Uskoro će rashladne vitrine za domaće proizvode i vina biti postavljene kao i oprema za projekciju kreiranih video sadržaji, te fotografije destinacije i manifestacija na području.

-Projekt Turističko informativnog centra smo zamislili u nekoliko faza jer navedene aktivnosti čine prvu fazu koja će u potpunosti biti završena ove jeseni, odobrena su sredstva od pola milijuna kuna za izgradnju Golden Slavonia wine house na parceli odmah do centra, te će wine house biti u korelaciji sa centrom, a suradnjom županijske turističke zajednice i Zlatnog Papuka biti u svrsi kvalitetnog boravka i doživljaja posjetitelja kroz vinsku priču – ističe Tomislav Galić i dodaje da je treća faza kreiranje prepoznatljivih suvenira naše destinacije, suvenirnice i stvaranja brenda kvalitete Zlatnog Papuka koje će dobivati lokalni proizvođači.

U završnoj fazi Turističko-informativnog centra cilj nam je kreirati svojevrstan integralni hotel koji bi objedinjavao ponudu smještajnih kapaciteta i funkcionirao kao recepcija za posjetitelje koji dođu u ovaj kraj. Za takve posjetitelje bi kreirali sustav kojim bi brzo pronašli adekvatan slobodan smještaj u bazi ovdašnjih smještajnih kapaciteta.

-Smještajni kapaciteti su dugo bili problem, ali situacija se popravlja zahvaljujući kvaliteti smještaja i usluge počevši od Novog Zvečeva, Velike, Kaptola i Brestovca pa sve do područja Jakšića gdje uskoro očekujemo otvaranje prvih smještajnih kapaciteta – naglašava Galić dodajući da je u protekla dva mjeseca otvoreno osam smještajnih objekata od čega tri apartmana i pet kuća za odmor od kojih je jedna sa pet zvjezdica, tako da tu rade dva objekta sa pet zvjezdica od ukupno tri u cijeloj županiji.

Uz to restorani su se uključili u edukaciju i povezivanje sa domaćim proizvođačima čime daju dodatnu vrijednost destinaciji. Aktivnost šire na suradnju s lokalnim proizvođačima koje bi objedinili pod jednim brandom.

Najveće potencijale vide u radu udruga koje su pokretači društvenog života pa tako i manifestacija kojih je preko 50 na ovom području, a razvijati će višednevne i manifestacije koje će privlačiti turiste koji će ovdje boraviti više dana te koristiti smještajne kapacitete i restorane, te kupovati naše domaće proizvode.

-To su među ostalima  Vincelovo na Zlatnom Papuku, Papučki jaglaci, Tambura za dušu sa festivalom Zlatni glas Zlatne doline, Najduži stol u Hrvata, Halštatski dani, Ideš i piješ, Gran fondo Zlatni Papuk, Pjesmom u jesen, Papuk trek i trail, Ninina čarobna Shhuma i Kaptolski zvonci i druge – zaključio je Tomislav Galić i dodao da destinaciju čine ljudi, njihova dobrodošlica, njihov trud i rad i u konačnici, njihove investicije. Na ovom području je sve više takvih ljudi koji su spremni na nove poslovne pothvate, a svjedoci smo investicije u aquaparku Shhhuma u Velikoj koji se pokazao kao jedna od najvećih i najperspektivnijih investicija na području  županije. Vesele se izgradnji hotela čime će se zaokružiti kvalitetna turistička priča koja će biti dodatni generator razvoja turizma. U planu su izgradnja Interpretacijskog centra Halštadske kulture u Kaptolu, obnova kurije i arboretuma baruna Trenka u Trenkovu i drugo.

Najveći brand, Park prirode Papuk je u proteklih desetak godina stvorio prepoznatljivi turistički proizvod na kojemu Zlatni Papuk gradi destinaciju.Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.