Riznica sjećanja Andrije Boškovića: Radio klub Kutjevo

Autor: D.K.

Samo je malobrojnima poznato da je u Kutjevu nekada djelovao Radio klub. Najprije u Osnovnoj školi Josip Kolombo, a nakon toga i u samom mjestu. U dogovoru s ondašnjom direktoricom škole Ankicom Rosenberg, pokojnim Željkom Zecom koji je predavao tehnički odgoj u školi i Andrije Boškovića koji je obnašao dužnost tajnika dogovoren je početaka rada. Željko Zec je uzeo obvezu zajedno s učenicima na satovima tehničkog odgoja napraviti zujalice i tastere. Članovi kluba su nesebično prenosili svoje znanje zainteresiranim učenicima kojima su objašnjavali i podučavali ih Morseovom pismu. Nastava se odvijala u okviru slobodnih aktivnosti u učionici tehničkog odgoja. Imali su tadašnji zanesenjaci punu podršku škole, posebno direktorice, a od škole su dobili i potreban materijal od kojega je Željko izrađivao zujalice i tastere.

Kakvo je to pismo? Morseovo pismo sastavljeno je od točaka i crtica, a služi za signaliziranje i slanje brzojava i depeša. U prošlom stoljeću koristilo se u radio telegrafiji, ponajviše u vojskama, ali i na trgovačkim i vojnim brodovima. Izumio ga je američki tehničar Morse. Nesebično i na krilima entuzijazma pokretači ove ideje su na amaterskoj razini osposobili u tri ture po 15-ak zainteresiranih učenika u razdoblju od 1963.-1966. Tijekom 1965.godine u samom mjestu Kutjevo osnovan je Radio klub. Članovi su bili Valentin Saher, Zvonimir Škopec, Tomislav Posedi, Zlatko Perić, Andrija Bošković…Najveći interes je pokazivao Zvonimir Škopec jer je i sam imao radio stanicu i svoj pozivni znak. Svi navedeni su bili radiotelegrafisti osposobljeni u tadašnjoj JNA.

Izvor Kutjevo nekad i sad – život uz običaje (Andrija Bošković)

Foto: Ilustracija

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88