Riznica sjećanja Andrije Boškovića: Nije vino, nije voda, već je Traubisoda

Autor: Požega.EU

Ovaj naslov poznat je mnogima jer su ga gledali i čitali na TV ekranima Televizije Zagreb od 1975. godine pa nadalje. O čemu se radilo? Ovaj atraktivan proizvod iz proizvodnog programa ondašnjeg PPK Kutjevo – OOUR Vinogradarstvo i vinarstvo zaživio je u proizvodnju spomenute godine. Radi se o pasteriziranom soku od grožđa, na tržištu nazvan Traubisoda. Kao bezalkoholno piće na tržištu je bio prihvaćen i tražen, a posebno u kombinaciji s kutjevačkim vinima. Ondašnje rukovodstvo i tvrtka Lenz Moser iz Austrije zaključili su osnovni ugovor o preuzimanju licence od Mosera. Ugovor je sklopljen na neodređeno vrijeme. Davatelj licence obavezao se dati preuzimatelju (PPK) recepturu, tzv. aromu kompoziciju, tehnologiju te uvođenje  u poslove proizvodnje.

Preuzimatelj je bio u obvezi iz proizvodnje dati davatelju određeni iznos, a taj iznos je ovisio o količini proizvedenih roba. Preuzimatelj je bio ovlašten da temeljem licencnog ugovora može na području ondašnje Jugoslavije zaključivati ugovore o sublicenciji. O tome će biti kasnije riječi. Proizvodnje je počela na novouspostavljenoj liniji jer nije bilo prostora u tadašnjim podrumima. Tadašnji rukovoditelj, uz direktora Jambrovića, za proizvodnju Traubisode bio je Vinko Hruškar, dipl.ing VVV smjera. Tržište je bilo ograničeno u promjeru 100 km. Uz dobru opremljenost voznog parka (tzv.ambulantno snabdijevanje), dostavno vozilo, vozač i pratitelj koji je pisao otpremnice – dostavnice, tržište je izvanredno profunkcioniralo. Sjećam se da je  jedne godine pogon Traubisode imao izvanredan proizvodni uspjeh. Iz njihova uspjeha koji su ostvarili pokriven je sav gubitak OOUR-a u sastavu PPK s negativnim rezultatom.

Spomenuo sam davanje sublicence. Odmah druge godine (1976) zaključen je ugovor s tvrtkom PIK Takovo u Srbiji. Treće godine načinjen je ugovor o sublicenciji o Traubisodi s Istravinom iz Rijeke. U ovom lancu licenciranja i sublicenciranja imali su svi određene koristi, naravno sve je ovisilo o količini proizvedene i prodane Traubisode. Nakon smrti starog gazde tvrtke Lenz Moser nastavljena je suradnja s njegovim sinom. Može se zaključiti da je ova proizvodnja bila od koristi za OOUR i za PPK. U vremenu nakon prelaska ing.Hruškara u Radnu zajednicu PPK Kutjevo na dužnost direktora OOUR-a Vinogradarstva dolazili su drugi kadrovi iz reda kadrovske strukture Kombinata. Poznato je da su se strojevi – linija za proizvodnju Traubisode počeli kvariti, a i zbog dotrajalosti linija je prije Domovinskog rata prodana u Bosnu.

Izvor Kutjevo nekad i danas – život uz običaje (Andrija Bošković)

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88