Rekordni prinosi kukuruza kod Alilovčina Zdravka Ciganovića: Više od 15 tona po hektaru razlog za slavlje /FOTO/

Zdravko Ciganović, poljoprivrednik iz Alilovaca u svom tridesetogodišnjem bavljenju tim poslom prvi  je puta ostvario prinos kukuruza više od 15 tona po hektaru. Osim što je obrao kukuruz sa skoro 20 hektara obavio je i sjetvu pšenice na petanestak hektara. Sve to bio je razlog za skromno slavlje, da se završetak tako velikih poslova proslavi u krugo rodbine i prijatelja.

-I prijašnjih godina sam imao dobre prinose kukuruza, ali nikada ovako rekordne. Ova proizvođačka godina posebno je bila pogodna za kukuruz. Obilje kiše i vlage u proljeće i početkom ljeta uz pravovremenu agrotehniku dali su rezultate – ističe zadovoljno Zdravko.

Zdravko je ratar koji uz kukuruz i pšenicu proizvodi zbog plodoreda i druge kulture, soju, suncokret i graška, te neke druge industrijske biljke. Posjeduje kompletnu suvremenu mehanizaciju koju je kupio vlastitim novcem. Neobično toplo vrijeme za ovo doba godine omogućili su Zdravku i drugim ratarima da obave jesenjske polove berbe kukuruza i sjetve žitarica na vrijeme i bez teškoća.

U obiteljskoj kući Ciganovićevih uz suprugu Anu i kćerku Marijanu došla je rodbina iz Biškupaca, Marija i Vinko Jagečić, te susjed Zdenko Bartolović koji je svojom mehanizaciom pomogao u sjetvi. Tu su i Kaptolčani, dva Marija, Šipura i Majur koji Zdravku pomažu pri obavljanju većih poslova. Kuhanje čobanca obavio je majstorski, Anin brat, Drago Čičković. Bez sumnje, ovu godinu će pamtiti ratari, proizvođači kukuruza kao izuzetnu.

Foto: D. Mirković

0 Comment