Radovi u vinogradima Ive Enjingija počeli prije Vincelova – koristi se pogodno vrijeme za obavljanje svih poslova u optimalnim rokovima /FOTO/

Autor: D.K.

Simboličnim rezanjem loze o blagdanu sv. Vinka, zaštitnika vinara i vinogradara, najavljuje se početak radova u vinogradima. Kod Ive Enjingija ove se odnosno prošle godine s radovima započelo prije. Zbog velikih površina na kojima se nalaze trsovi, na 65 hektara, s radovima se moralo krenuti ranije. Sve poslove u vinogradima treba obaviti u optimalnim rokovima i kad je vrijeme pogodno za određene poslove i ulazak strojeva u vinograde, a tako radnika, prije eventualne kiše i snijega koji se tek očekuje. Ako se ne krene na vrijeme s planiranim i potrebitim poslovima u konačnici se to može odraziti na kvalitetniji urod.

Ivan Enjingi trenutno koristi svaki pogodan dan za rezidbu loze. Strojno, predzeračem uklanja se veći dio stare loze što znatno olakšava posao radnicima – rezačima. Rezidbi je predhodila gnojidba stajnjakom. U vinograde je razbacano i zaorano više od dvije tisuće kubika gnojiva iz vlastite proizvodnje s farme goveda red angus. Svi radovi se odrađuju na principu ekološke proizvodnje koji su poslovi daleko zahtjevniji. Enjingijeva vina imaju ekološku oznaku iz kojeg je razloga gnojidba stajnjakom neminovna u toj proizvodnji.

Na nešto više od devet hektara vinograda, na kojoj su površini iznad Venja zasađeni graševina, merlot, i još neke druge sorte svoj prvi rod daju i prije tri godine. Na toj lokaciji trenutno se obavljaju poslovi postavljanje stupaca i razvlačenje žica koji je posao dosta zahtjevan.

Prošla vinogradarska godina bila je naklonjena Enjingijevoj ekološkoj proizvodnji. Zahvaljujući južnim pozicijama vinograda na obroncima Krndije i puhanju blagih vjetrova nije bilo većih teškoća s obilnijim padavinama početkom ljeta. Uslijedili su i sunčani dani koji su dali veliki doprinos kvaliteti vinske kapljice ali i količini tako da je podrum bio popunjen do i one najmanje bačve odnosno spremnika za vino.

Foto: D. Mirković [FAG id=270712]

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek