Pune ruke posla na katastarskim izmjerama u narednim godinama

Autor: D.K.

Drškovci pregledna kartaPOŽEGA – Otvorenjem radova na području katastarske općine Drškovci u okviru koje je i mjesto Komušina nastavljaju se katastarske izmjere koje su uspješno završene i okončane u katastarskim općinama Novo Selo, Vidovci i Dervišaga, a dio su područja Grada Požege.

Ovim otvorenjem izmjera završena su sva otvorenja radova na katastarskim izmjerama na području Požeško-slavonske županije iz razloga jer će izmjere na ovom i drugim područjima županije potrajati i nekoliko godina.

Radove su otvorili ispred Grada Požege gradonačelnik Vedran Neferović, a ispred Državne geodetske uprave Antonio Šustić, voditelj službe za katastarske izmjere. 

Vrijednost radova je 1.330.820 kn od kojeg iznosa Grad Požega financira 60% a Državna geodetska uprava iz svoga proračuna 40%. Površina na kojoj će se vršiti radovi je blizu 568 ha na kojoj je sada oko 1.875 katastarkih čestica. 

Ugovoreni rok za završetak radova je 24 mjeseca a zvođač radova je tvrtka s dugogodišnjim iskustvom GEOPROJEKT d.o.o. iz Zagreba.

Za katastarku općinu Drškovce zadnje izmjere bile su 1862. godine a za Komušinu  1889. godine koje su rađene za potrebe oporezivanja dohotka od poljoprivrede, a ne za suvremene potrebe upravljanja prostorom, promet nekretnina  i razvoj gospodarstva.

Prema dostupnim podacima u Republici Hrvatskoj za 70% teritorija katastarsko-zemljišno knjižni podaci zasnivaju se na evidenciji koja je nastala prije više od 100 g.

Skup u Drškovcima

U prostorijama vatrogasnog doma Drškovci održan je javni skup sa mještanima sela na kojemu su  ih  pročelnik Područnog ureda za katastar Požega Josip Mikšik i predstavnici izvođača upoznali sa postupkom katastarske izmjere, sa njihovim pravima i obavezama u ovom postupku koji će trajati više od dvije godine. Naglasak je posebno stavljen na potrebu obilježavanja svog posjeda trajnim oznakama i na odazivanju kada dobiju poziv.

U gradskoj vijećnici održan je javni skup sa mještanima katastarske općine Komušina na kojem se odaziv građana je bio veći od očekivanog. Građani su imali priliku postavljati pitanja na koja su odmah dobili odgovore.

Skup u vijećnici

Jedino uz dobru suradnju svih sudionika u ovom postupku:  najprije građana,  katastra, zemljišne knjige, grada,  države, javnih i drugih poduzeća ovaj postupak se može uspješno završiti Tim se postupkom stvara nova kvalitetna evidencija katastra i zemljišne knjige koja će odražavati stvarno stanje na terenu sa stvarnim vlasnicima i koja onda kao takva može biti osnova za sve suvremene  potrebe upravljanja prostorom, razvoj gospodarstva i svemu drugome što će građani imati za potrebu.

Drškovci katastarski plan Komušina_terenska_karta_iz_1889

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot