Pudari odgovorno obavili ovogodišnju službu (foto)

DSC_1124KAPTOL – Ovogodišnja berba grožđa je završena čime prestaje potreba, u kaptolačkim vinogradima, za “pudarskom službom i pudarima” koji čuvaju vinograde od zlonamjernika, ptica i drugih štetočina.

Predsjednik Udruge “Vino-kap” Kaptol Ferdo Novak

-Ovo je peta pudarijada u organizaciji Udruge vinogradara, vinara i voćara “Vino-kap” Kaptol. Ovakvu feštu organiziramo zbog naših pudara, čuvara naših vinograda koji su odradili svoj posao odgovorno u 45 dana koji su čuvali vinograde. Cilj ove pudarijade je druženje i održavanje tradicije – rekao je predsjednik Udruge “Vino-kap” Kaptol Ferdo Novak.

Pudarsku službu inače čine članovi Udruge vinogradara, vinara i voćara “Vino-kap” Kaptol, a to su čuvari  vinograda ili „pudar“ koji je opremljen službenom odjećom, čegrtaljkom, trubom i dalekozorom, opremom koja služi  u obavljanju  dužnosti. Kaptolčani pokušavaju sačuvati od zaborava tu tradiciju koja se nakon završetka te “odgovorne dužnosti” obilježi na svojstven način, sa prijateljima i drugim uzvanicima kojima se ponudi piće i hrana gdje niti pjesme ne nedostaje.

Načelnik općine Kaptol Mile Pavičić.

-Nastavlja se tradicija naših vinogradara, vinara i voćara budući da smo ponovo zaživjeli pudarsku službu nakon jedne stanke. Ovo je više ceremonijalna pudarska služba što nam je cilj da tu tradiciju sačuvamo od zaborava. Općina je uvijek na raspolaganju da pomogne u održavanju ovakvih i sličnih manifestacija. Nekada su ovakve manifestacije bile veće i sadržajnije, vremena su se promijenila, a i gospodarske prilike čine svoje – istakao je načelnik općine Kaptol Mile Pavičić.

Udruga vinogradara, vinara i voćara “Vino-kap” Kaptol broji preko 200 članova, a članovi su i oni koji nemaju vinograde i voćnjake na području općine Kaptol ali su se učlanili u tu udrugu. Uz članove sa područja Požege i Kutjeva ima i onih koji su iz druge županije, Brodsko-posavske.

no images were found

 

 

 

0 Comment

Send a Comment