Prve brazde najkasnije u proljeće na poljoprivredna zemljišta koja su još uvijek minirana

Autor: D.K.

POŽEGA – Najkasnije u proljeće moći će se “zaorati prve brazde” na poljoprivrednim zemljištima koja su još uvijek minirana područjima, na području Požeško-slavonske županije. Danas su potpisani ugovori o početku radovia za razminiranje koji je projekt vrijedan preko 22 milijuna kuna.

-Danas smo se ovdje sastali da bi potpisali značajan ugovor između Požeško-slavonske županije, Hrvatskog centra za razminiranje i tvrtke Mina plus d.o.o. koja je na Javnom natječaju dobila posao razminiranja 370 hektara poljoprivrednog zemljišta na prostoru Požeško-slavonske županije. Zahvaljujem se ravnatelju Hrvatskog centra za razminiranje Draženu Jakopecu koji je prepoznao prostor na kojem se mi nalazimo, a radi se o poljoprivrednom zemljištu koje je izuzetno važno za razvoj gospodarstva naše županije, a zahvala je gospodinu Jakopecu i za zauzetost u pridobivanju financijskih EU sredstava – rekao je požeško-slavonski župan Alojz Tomašević.

Dražen Jakopec, ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje i Alojz Tomašević, požeško-slavonski župan

Razminiranje će vršiti tvrtka Mina plus sa svojim kooperantima u vrijednosti od 22 milijuna kuna koji će nakon svih administrativnih procedura započeti za desetak dana.

-Volio bih da jesen ostane ovakva i da nam vremenske prilike idu na ruku kako bi se što prije razminiralo tih 370 hektara zemljišta – dodao je župan Tomašević i naglasio kako mu je želja da može što prije reći kako je sada još uvijek minirani prostor čist od mina i da se može krenuti sa poljoprivrednim radovima na tim površinama.

-Drago mi je što ćemo potpisati peti u nizu od ugovora vezanih za razminiravanje poljoprivrednih površina u RH. Ono što je dodana vrijednost u cijeloj ovoj priči, to je činjenica da s ovim projektom dostižemo cilj koji smo ove godine i planirali a to je preko 20 posto rasterećenja minski sumnjivog prostora za Požeško-slavonsku županiju. Riješili smo minski problem u Brestovcu, riješili smo i Veliku kojoj smo uručili potvrda o razminiravanju, a nadam se da ćemo i Lipik u kombinaciji sa ovim konkretnim ugovorom u značajnoj mjeri riješiti – rekao je direktor Hrvatskog centra za razminiranje Dražen Jakopec.

Završetkom radova na razminiranju poljoprivrednog zemljišta očekuje se da će Požeško-slavonska županija, ako ne u narednoj onda svakako, u 2017. godini biti čista od “minskog problema”.

-Zahvaljujem se Požeško-slavonskoj županiji jer je ona bila nositelj svih aktivnosti kako u Agenciji za plaćanje tako i u HCR-u. U koordinaciji svega toga proistekao je ovaj ugovor kojeg ćemo danas potpisati do kojeg je bilo jako teško doći za kojeg je trebalo osigurati novčana sredstva koja nisu iz državnog proračuna. To su sredstva koja smo aplicirali u fondovima EU – dodao je Jakopec.

Dobivanjem sredstava od 22 milijuna kuna iz sredstava EU za razminiravanje poljoprivrednog zemljišta u Požeško-slavonskoj županiji skraćuje se razminiranje na razini države jer ta financijska sredstva ne opterećuju proračun RH koja će se moći usmjeriti na druga minirana područja.

Uz potpisnike ugovora požeško-slavonskog župana Alojza Tomaševića, direktora Hrvatskog centra za razminiranje Dražena Jakopeca i suvlasnika tvrtke Miljenka Piršića bili su nazočni i županovi zamjenici Željko Jakopović i Ferdinand Troha, voditelj projekta u Požeško-slavonskoj županiji Branko Grgić i predstavnici HCR-a koji trakođer sudjeluju u provedbi tog projekta.

 

Više iz kategorije