Prva proljetna poslastica ljekovitija je od češnjaka i štiti od infarkta

Autor: D.K.

Na pragu smo proljeća kada se u prirodi  budi vegetacije. Sve više je samoniklog bilja među njima je i  jestivih. Uz maslačak i koprive najpoznatiji je srimuš ili medveđi luk. Samonikla je to šumska biljka i prava je proljetna poslastica. Prepoznat ćete ga po intenzivnom  mirisu “češnjaka”, a trebalo bi ga staviti na jelovnik jer je snažan prirodni antibiotik koji obiluje vitaminom C, sumpornim spojevima i brojnim drugim ljekovitim sastojcima.

U narodnoj medicine daju  mu prednost  u odnosu na češnjak, trvdeći da je čak  ljekovitiji. Medvjeđi luk sadrži allicine, eterična ulja, alisulfide i polisaharide, a ukusni mladi izdanci, od kojih možete napraviti salate, krem-juhe, pesto, aromatično ulje, tinkture i slično, sadrže 20 do 50 mg vitamina C i karoten. Sadrži i vrijedne mineralne soli.

Mladi listovi ove biljke beru se na proljeće i možete ih konzumirati svježe. Sušenjem gubi ljekovita  svojstava. Odličan je prirodan  lijek koji poboljšava pamćenje, pomaže kod respiratornih tegoba, sprečava bolesti srca i krvnih žila. Pomaže i kod nesanice i vrtoglavice, osteoporoze i artritisa.Štiti od infarkta i jača srce.

Zbog svoje ljekovitosti srimuš je vrlo popularan u narodu. Slave ga i održavaju festivale diljem Europe konzumirajući  raznovrsna jela i pića. Tako su nedavno članovi Planinarskog društva “Mališćak” iz Velike održali manifestaciju pod nazivom “Srimušijada”. Oni  preporučuj da ovu poslasticu potražite pri vašoj idućoj šetnji šumom  i proplancima.

Osobno najviše srimuš volim s jajima kao kajganu.  Treba ga usitnite i “uvenetega” na masnoći, zatim dodati jaja.  Ovome jelu nije ravna ni istarska fritaja od šparoga.

Sredinom prošlog stoljeća student iz našeg kraja školovali su se berbom srimuša. Dolazili su  u rano proljeće kući za vikend . Pred  povratk u Zagreb nabrali su poveće količine srimuša. Odmah nakon silaska s vlaka otišli su do tržnice Dolca gdje su za nekoliko minuta rasprodali dragocjeni teret za ne baš male novce.

Budite oprezni kod berbe medvjeđeg luka, jer on ima svoje otrovne dvojnike: mrazovac, čemeriku i đurđicu. Ako niste sigurni, vodite se time da medvjeđi luk ima intenzivan miris po češnjaku  i obratite se stručnim osobama prije konzumacije.

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88