Proslava boračkih jubileja premještena u zadnji čas-zbog poplave!

Autor: Jelenko Topić

POŽEGA – Bilo je lakše Požegu osloboditi od Turaka, fašista i drugih neprijatelja nego od ljudske gluposti i neznanja – kazao je predsjednik Gradskog vijeća Požege Nino Smolčić prilikom čestitanja značajnih obljetnica iz Drugog svjetskog rata koje su proslavljene prigodnom svečanosti. Bila je to zapravo njegova reakcija na premještaj obilježavanja 70 godina prvog oslobođenja Požege u NOB-i, pogibije narodnog heroja Nikole Demonje i održavanja Oblasne konferencije žena za Slavoniju i Baranju jer je požeškoj Udruzi antifašista dan prije svečanosti otkazano korištenje Gradskog kazališta zbog traženja Županijskog stožera za zaštitu i spašavanje da taj prostor bude slobodan u slučaju potrebe smještaja sa poplavom ugroženih područja!

Svi koji dovode u pitanje antifašizam stavljaju RH na suprotnu stranu-istakao predsjednik Gradskog vijeća Požege Nino Smolčić

-Svi oni koji dovode u pitanje antifašizam stavljaju RH na suprotnu stranu-istakao je nadalje Smolčić, koji se ogradio od otvorenog pisma nezavisnog gradskog  vijećnika Mire Rašića o ovoj proslavi. U sličnom tonu govorio je i dugogodišnji predsjednik Saveza antifašističkih boraca Hrvatske Ivan Fumić.

-Mi u Slavoniji uvijek smo se borili za slobodu, a ne za služenje okupatorima-naglasio je Fumić i dodao da se od poplave gluposti najteže boriti protiv ljudi. Čestitku je uputio i doministar branitelja Ivica Gruić kazavši da ove obljetnice nisu samo opomena zbog mira već su otvorena vrata  za našu budućnost.

Svečanost je zbog novonastalih okolnosti reducirana pa je izostala prigodna izložba i nastup folkloraša, a o značenju jubileja govorio je Milan Radović iz Udruge antifašista Požege rekavši da je antifašizam nastao iz potrebe da se čovjek bori za slobodu i to protiv svih oblika diskriminacije. Predsjednica udruge Kata Holjevac je dodala da su održavanje proslave u prvotno predviđenoj dvorani spriječili povijesni revizionisti, a zamjenik požeško-slavonskog župana Miroslav Grozdanić da su u ovaj slučaj svoje prste umiješali politika i politikanstvo.

(Foto: pozega.hr)

 

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: