Proračun grada Kutjeva za 2016. godinu realan, transparentan i razvojan

Autor: D.K.

Budimir JosipKUTJEVO – Na tiskovnoj konferenciji kutjevački gradonačelnik Josip Budimir osvrnuo se na prijedlog proračuna za 2016. godinu te trenutnu situaciju u gradu Kutjevu i planove razvoja gospodarstva i poticanja poduzetništva u narednom periodu.

-Poznato vam je da smo kao nova gradska vlast zatekli i naslijedili proračunski manjak i nesređenu situaciju što nas je primoralo da ustrojavamo grad od samog početka. Pred samim smo donošenjem proračuna za 2016. godinu, mi smo ga razradili i u vidu prijedloga napravili i kao takvog ćemo staviti pred vijećnike na prvoj sjednici Gradskog vijeća koja bi trebala biti u narednim danima. Smatram da je proračun transparentan i razvojan. I prethodna dva proračuna koja smo donosili bila su realna i ostvariva jer poznato je kada se kreće s velikim proračunskim manjkom onda se nema pretjerane mogućnosti za većim investicijama i ulaganjima. U proteklih godinu i pol dana bili smo u svojevrsnoj racionalizaciji i mjerama štednje što smo morali da proračun svedemo na jednu normalnu razinu kako bi u skorijoj budućnosti mogli imati sredstava za investicije što građani grada Kutjeva očekuju i zaslužuju – u uvodu tiskovne konferencije istakao je gradonačelnik Budimir.

Praksa gradskih čelnika, gradonačelnika Josipa Budimira i njegovog zamjenika Ivice Malnara bila je da se prije donošenja proračuna pozovu, na “konstruktivan”, sastanak uz koalicijske gradske vijećnike i vijećnici iz oporbe kako bi se prije sjednice Gradskog vijeća razmotrio proračun i donijeli određeni zaključci i usvojili prijedlozi.

-Želja nam je da svi sudjeluju u prijedlogu proračuna koji će biti predložen i stavljen pred vijećnike na sjednici Gradskog vijeća. Tim načinom dajemo svima mogućnost da iznesu određena stajališta i ideje kako bi sve to razmotrili i da se u proračun uvrsti sve ono što je potrebno i od koristi za sve naše građane. Prve godine nam je uspjelo i svi smo se sastali i razmatrali sve mogućnosti u proračunu, na sastanku su bili svi vijećnici, kako oni iz vladajuće koalicije tako i oporbeni. I ove smo godine pozvali i jedne i druge vijećnika ali nažalost na taj sastanak se nisu odazvali vijećnici SDP-a i HSU-a, dakle oporbeni vijećnici. Sastanak sa koalicijskim parterima je trajao gotovo tri i pol sata koji je bio konstruktivan sa konkretnim prijedlozima od kojih smo mi kao predlagatelji proračuna neke i prihvatili i uvrstili u proračun. Nakon tog sastanka bio je dogovoren sastanak i sa oporbenim vijećnicima koji se unatoč obećanju nisu odazvali. Čekali smo ih i kad je prošlo razumno vrijeme telefonski smo ih kontaktirali da bi nam oni rekli kako neće doći na sastanak jer oni imaju koordinaciju kod bivšeg gradonačelnika i da su se dogovorili da neće doći na sastanak. Žao nam je što nisu i ne žele konstruktivno sudjelovati prije donošenja proračuna jer ipak se tu radi o građanima grada Kutjeva i njihovoj budućnosti. Rado bi saslušali, razmotrili i prihvatili određene ideje koje su za dobrobit našeg kraja jer ipak mi smo mala sredina i trebamo raditi u zajedništvu i na takav način funkcionirati. Oni su to odbili zbog čega nam je iskreno žao. Mi ćemo ih i naredne godine pozvati i tražiti od njih da sudjeluju, a na njima je da se odluče kako će prema tome pristupiti – rekao je Budimir.

Na tiskovnoj konferenciji gradonačelnik Budimir je ukratko obrazložio proračun za 2016. godinu koji će se naći pred vijećnicima na usvajanju.

-Plan prihoda grada Kutjeva za 2016. godinu je 12.116.718 kuna, a rashodi su 7.642.000 kuna. Naglašavam kako na prihode imamo jedan kredit u iznosu od 1,6 milijuna kuna koji moramo podići kako bi završili projekt kanalizacije u Bektežu koja bi trebalo početkom proljeća biti gotova. Po završetku tih poslova taj nam se iznos vraća od HBOR-a – dodaje Budimir i nastavlja o prihodima navodeći da su oni su takvi kakvi jesu i da se na njih ne možemo utjecati jer su oni odraz gospodarske situacije u cijeloj zemlji.

U Kutjevu je problem što je gradu osnovni prihod porez na dohodak, a promatrajući podatak o odlasku i iseljavanju stanovništva na prihode od poreza to je veliki utjecaj.

-Ono na što smo mogli utjecati to su rashodi. Uveli smo racionalizaciju i mjere štednje pa smo neke stvari i doveli i nekakvu normalu. Sada nam se pojavljuju mogućnosti da određena sredstva možemo preusmjeriti na razvoj u kojem pravcu i razmišljamo. Poznato je da smo imali i smanjenje plaća, prvo meni kao primjeru, a onda i svim djelatnicima u gradskoj upravi. Važno je naglasiti kako se za plaće izdvaja samo 5% od ukupnog proračuna. Poznato je da je dozvoljeno izdvajanje za plaće do 20%, a evo kako se vidi mi izdvajamo samo 5%. To je jasan pokazatelj koliko smo racionalni i štedljivi uz sve druge mjere štednje koje poduzimamo. Naglasio bih i kako smo smanjili utrošak električne energije na razini godine u iznosu od 80 tisuća kuna, što je rezultat potpisivanja novih ugovora sa HEP-om. Pazimo na svaku kunu i ponašamo se odgovorno – ističe Budimir.

Budući da se na mladim generacijama temelji budućnost prijedlog proračuna je išao jednim dijelom i u tom pravcu što svakako treba biti pohvalno.

-Unatoč ne baš sjajnoj situaciji pomažemo našim građanima koliko god možemo posebice mlađim generacijama koje su budućnost našeg kraja. Izdvajamo financijska sredstva za autobusne karte našim srednjoškolcima što je na razini godine iznos oko 110 tisuća kuna. Pomažemo i simboličnim iznosom roditeljima koji dobiju novorođenče, što je znak pažnje prema roditeljima. Od prošle smo godine uveli program interaktivnog učenja engleskog jezika za predškolsku i vrtićku djecu. To je program u kojem djeca na jedan zabavan način uče engleski jezik koji se pokazao kao jako dobar što govori i primjer kako je na početku sudjelovalo troje četvero djece a sada imamo oko stotinu djece koja na takav način uče engleski jezik. Za to izdvajamo oko 35 tisuća kuna godišnje. Dolaskom na vlast, od prošle godine smo uveli kupovinu bilježnica za sve naše osnovnoškolce za što izdvojimo oko 20 tisuća kuna – dodaje Budimir nastavljajući kako je uvedena najnovija mjera, a to je stipendiranjeza deset studenata za koje se planira izdvojiti 500-600 kuna mjesečno. To će sigurno biti od velike pomoći roditeljima koji su u teškoj financijskoj situaciji čije dijete ide na fakultet, a taj će iznos biti dostatan za plaćanje stanovanja ili nešto drugo. Tom mjerom nastojat će se utjecati da taj student kada završi svoje školovanje da ostane, živi i radi u gradu Kutjevu.

Nisu zanemariva niti sredstva u proračunu za pomaganje socijalno ugroženim obiteljima koji imaju probleme sa plaćanjem režija. Iako bi se o njima trebale brinuti i druge institucije na državnoj razini primorane su i lokalne samouprave uključiti se i takvim obiteljima pomoći za što ima osjećaj grad Kutjevo.

-Ono što je budućnost i bez čega ne možemo to je poticanje, jačanje i razvoj gospodarstva. Na tome smo i do sada dosta puno toga i napravili ali moramo s time još intenzivnije nastaviti. Određeni projekti su bili započeli još 1997. godine ali mi smo kao gradska uprava unatoč svim financijskim poteškoćama uspjeli dovršiti i zaokružiti cjelinu gospodarske zone. To je bio projekt vrijedan 9 milijuna kuna koji je financiran iz fondova. Sada su pruženi svi preduvjeti svima onima koji žele ulagati u našoj gospodarskoj zoni. Imamo najpovoljnije uvjete za pokretanje bilo kakvog poduzetništva. Investitora manjka, nema ih i jednostavno na tome moramo intenzivno poraditi kako bi privukli investitore i poduzetnike – naglašava gradonačelnik Budimir.

U 2016. godini predviđeno je u proračunu grada Kutjeva 250 tisuća kuna za sve one koji žele investirati u zonu, a u planu je pomoć i onima koji su već prisutni u gospodarskoj zoni, a došli su do nekakve prepreke koju oni sami teško mogu premostiti.

-Sa svima njima ćemo razgovarati kako bi vidjeli kako im možemo pomoći da nastave sa započetim projektima i svojim investicijama i razvojem djelatnosti za koju su se opredijelili. Od svega toga očekujemo kako zapošljavanja tako i ostanak naših obitelji u svom gradu i mjestu, a samim time će sigurno doći i do poboljšanja standarda života – dodaje Budimir i zaključuje kako je u njegovom dosadašnjem mandatu dosta toga odrađeno unatoč svim poteškoćama s kojima su se susreli. Borimo se za grad Kutjevo i naše građane i puno toga imamo u planu napraviti u narednom periodu, a volja, želja i vizija mogu jamčiti uspjeh u tome.

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot