Prodaja duhana i rakije unosna ali nezakonita

Autor: DK

duhanPOŽEGA – Tijekom ove godine Policijska uprava požeško-slavonska bilježi deset zapljena u kojima je pronađeno 441,613 kg sitno rezanog duhana,  264,04 kilograma sušenog duhana u listu  te dvije rezačice. Uslijed navedenog prijavljeno je 10 osoba, od kojih 6 zbog osnovane sumnje u počinjenje kaznenog djela „Nedozvoljena trgovina“, a protiv 4 osobe podnesene su obavijesti o počinjenom prekršaju nadležnom Carinskom uredu.

Pretrage obiteljskih domova ovih dana gotovo uvijek rezultiraju pronalaskom nezakonito posjedovanje duhana koji nema nadzorne markice. Minstarstva financija RH.

Tako su u srijedu 2.travnja, temeljem naloga Županijskog suda u Slavonskom Brodu, u mjestu Sulkovci, pretražene prostorije u kojima prebiva 59-godišnjak u kojima je pronađeno oko 1 kg sitno rezanog duhana.

Istog dana u večernjim satima, u mjestu Jakšić, pretražene su prostorije u kojima prebiva 60-godišnjak kojom je prilikom pronađeno preko 8 kg duhana u listu, 12,5 kg sitno rezanog duhana, 7,5 kg ostataka od listova duhana te ručno izrađena rezačica za duhan s monofaznim motorom. Protiv obojice slijedi kaznena prijava za kazneno djelo „Nedozvoljena trgovina“.

Narednog dana 3. travnja, u Požegi, pretragom je pronađeno kod 58-godišnjaka preko 80 kg duhana u listu, 1,5 kg sitno rezanog duhana te jedna veća metalna rezačica za duhan ručne izrade. Vezano za utvrđene okolnosti slijedi izvješće o počinjenom prekršaju Zakona o trošarinama nadležnoj Carinarnici u Osijeku.

Da nedozvoljeno posjedovanje duhana nije samo u obiteljskim domovima govori činjenica da su 4. travnja oko 16 sati u Požegi na raskrižju ulica Frankopanske i Andrije Štampara policijski službenici zatekli su parkirani osobni automobil marke „Citroen Xsara“, sisačkih registarskih oznaka. Tim vozilom je upravljao 57-godišnjak u kojemu je prilikom pretrage pronađeno 125  kartonskih kutija u kojima se nalazio sitno rezani duhan ukupne težine 43,75 kg, također bez nadzornih markica Ministarstva financija RH. Kriminalističkim obradom utvrđeno je da je 57-godišnjak kupio duhan radi  preprodaje dok  mu je u tome pomagao 52-godišnjak zbog čega protiv obojice slijedi kaznena prijava.

Da nema samo nezakonite trgovine duhanom govori nam činjenica o pronađenim količinama alkohola odnosno rakije.

Tako su 27. ožujka 2014. godine temeljem naloga Prekršajnog suda u Požegi policijski službenici u suradnji s djelatnicima Carinskog ureda Slavonski Brod zbog  osnovane sumnje u posjedovanje ilegalne trošarinske robe – rakije pretražili stan i druge prostorije u Požegi kojom su prilikom pronašli i oduzeli 281 litru razne rakije i 10 litara raznih aditiva za alkoholna pića u vlasništvu 58-godišnjaka.

Istoga dana u Požegi su pretražene prostorije u kojima prebiva 56-godišnjak kojom prilikom je pronađeno 500 litara rakije i čistog alkohola, što nije prijavljeno nadležnom Carinskom uredu, što je nezakonito posjedovanje koje za sobom povlači određene posljedice.

I nadalje će nastaviti pronalazak nezakonitog posjedovanja proizvoda za koje su potrebne nadzorne markce Ministarstva financija RH koje će sustavno provoditi djelatnici policije u suradnji sa djelatnicima Carinskog ureda.

Komentiraj: