Priopćenje za javnost predsjednika požeško-slavonskog SDP-a vezano za požešku bolnicu: “Zvjezdani trenutci zdravstva i pacijenata požeško-slavonske županije”

Autor: D.K.

Zdravko Ronko (3) - CopyPOŽEGA – Vezano uz prekid sanacije požeške bolnice i izjave požeško-slavonskog župana na tiskovnoj konferenciji koja je bila 11.travnja 2016. godine pripoćenje za javnost je poslao zastupnik u Hrvatskom saboru Zdravko Ronko kojeg prenosimo u cijelosti.

U svezi izjave župana Alojza Tomaševića od 11.travnja 2016.godine i njegovom razgovoru sa ministrom zdravlja o dugovima koji su „veći nego što su bili kad je požeška bolnica otišla pod stečaj i koji iznose više od 30 milijuna kuna“, molim da se objavi slijedeće:

Od stvaranja Hrvatske države zdravstvo je prošlo kroz brojne reforme i sanacije ( 12 + 8 ) i niti jedna nije donijela ništa, za razliku od reforme Vlade Zorana Milanovića iz studenog mjeseca 2012. koja je donijela rezultate ali je možda upravo zato i  nasilno prekinuta.

 Moram ipak priznati da su vijećnici SDP u Skupštini Požeško-slavonske bili skeptični prema predaji požeške bolnice u sanaciju i glasali su protiv donošenja takve  Odluke, no većina ostali vijećnika predvođena vijećnicima HDZ-a opredijelila se za,  i  18.travnja 2013. godine izglasala Odluku o sanaciji Opće županijske bolnice u Požegi.

Prilikom primopredaje,  dugovanja požeške bolnice iznosila su  21.188.940 kuna, što je vidljivo iz Odluke o sanaciji, čemu je prilikom pripajanja Opće bolnice Pakrac pridodan i njezin dug od 7.282.053 kuna,  te su tako na dan 31.prosinca 2012. godine sveukupna dugovanja iznosila 29.311.862 kune.

U tom razdoblju bolnica je dobro radila i pacijentima davala kvalitetnu uslugu, te se intenzivno razvijala ( OHBP u Požegi i Pakracu, novi MR, najbolji u Hrvatskoj, hemodijaliza u Požegi i Pakracu, novi  RTG u Požegi, jedinica za moždani udar i kirurške sale u Požegi, nova parkirališta u Požegi i Pakracu, nekoliko novih suvremenih UVZ uređaja u Požegi i Pakracu, renoviranje i klimatiziranje nekoliko bolničkih odjela) tako da je u iste uloženo preko 40 milijuna kuna.

Posebno treba istaći kako kroz te, nešto manje od tri godine  velikim trudom svih zaposlenika obje bolnice, Sanacijskog vijeća i svih koji su imali prilike pomoći, gdje bez lažne skromnosti svrstavam i sebe, bolnička zdravstvena zaštita u našoj županiji je  izvrsno funkcionirala.

Poznato je da je u tom periodu požeška bolnica proglašena i najboljom bolnicom u Hrvatskoj, te sam zbog svih gore naznačenih uspjeha kao i visoke obljetnice – 180 godina od osnivanja bolnice u Požegi i 80 godina od rada suvremene bolnice na današnjoj lokaciji  Opću županijsku bolnicu predložio kako za Godišnju nagradu Grada Požege tako i za Godišnju nagradu Požeško slavonske županije, a što je i usvojeno.

Do nasilnog prekida sanacije u ožujku mjesecu 2016. godine nije bilo stvaranja novih i većih dugovanja, te posebno ističem kako su na dan 31.prosinca 2015. godine ukupna dugovanja pakračke i požeške zajedno iznosila  26.761.778 kuna

I upravo kod tog momenta treba posebno naglasiti i jasno reći kako nedospjele obveze prema zaposlenima koje se spominju u iznosu od 10 milijuna (kako bi dug izgledao veći) nisu spominjanje u Odluci o sanaciji niti su u iznosu ukupnih dugovanja 2012.godine (iako su i tad bili toliki).  Moglo je i bez te zločestoće!

Usput, iz Odluke Vlade RH o prestanku postupka sanacije vidljivo je da su na isti dan dugovanja ostalih županijskih bolnica slijedeće: Vukovar 56 milijuna, Koprivnica 59 milijuna, Vinkovci 68 milijuna, Virovitica 69 milijuna, Zadar 71 milijun,  Sisak 89 milijuna, Dubrovnik 96 milijuna, Varaždin 108 milijuna, Slav. Brod 123 milijuna, Pula 151 milijun. Treba li tu što dodati ?

Bili su to zvjezdani trenutci zdravstva i pacijenata požeško-slavonske županije za razliku od onoga što nam sad slijedi: 30-postotnog povećanje dopunskog osiguranja, 50-postotnog povećanja limita za one bez dopunskog osiguranja, penalizacije po hitnim prijemima, uvođenje nadstandarda – bolje reći nadstatusa u odnosu siromašnog, dakle usvajanje jednog nedopustivog elitističkog zdravstva.

Ujedno koristim priliku svim žiteljima Požeško slavonske županije uputiti najiskrenije čestitke povodom Dana županije.

Zastupnik u Saboru RH

Zdravko Ronko

/Foto: Arhiva, pozega.eu/

Više iz kategorije