Prikazan običaj mlatidbe žita nakon žetve pšenice kako je to bilo prije više od pola stoljeća /FOTO/

Autor: Jelenko Topić

Svečanosti uz Dan općine Kaptol i njenog zaštitnika Sv. Petra i Pavla, te osam stoljeća prvog spomena Kaptola nastavljeni su u tom mjestu Šokačkim danom u sklopu kojega je na otvorenom  prostoru prikazan stari običaj mlatidbe žita nakon žetve ili kosidbe.

Nositelj organizacije toga dana je ovdašnje Kulturno-umjetničko društva Ivo Čakalić čiji je predsjednik Slavko Čakalić pozdravio posjetitelje i sudionike u kaptolačkom sportskom parku. Običaj su izveli kaptolački folkloraši i folklorašice.

-Među brojnim starinama u zapisima Ive Čakalića pronašli smo ovaj običaj mlatidbe žita tj. pšenice nakon žetve ili kosidbe. Muškarci štapom zvanim vitljika udaraju po snopovima žita čime se odvaja zrnio od stabljike, a žene potom vijaju zrnje vitrenjakom, te pripremaju arman za te poslove u seoskom dvorištu – kazala nam je Vesna Valentić Berač, umjetnička voditeljica ovih folkloraša.

Članovi KUD Ivo Čakalić tu su za posjetitelje priredili domaće specijalitete počevši od kulena, šunke, kulenove seke i sira, a domaćice su ponudile i brojne stare kolače kako se to nekad spravljalo u slavonskim selima.

Prikaz običaja naišao je na veliko odobravanje prisutnih posjetitelja što pokazuje da ima potreba prikazivati neke zaboravljene starine kojih se ne sjećaju ni žitelji ovog kraja koji su u trećoj životnoj dobi.

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot