Preminuo nekadašnji fratar požeškog samostana fra Serafin 

Autor: Jelenko Topić

RIJEKA/POŽEGA – Nekadašnji visoki službenik Franjevačkog samostana sv. Duha u Požegi fra Serafin Sabol preminuo je nakon duge bolesti 21. ovog mjeseca. Mnogim Požežanima ostao je u lijepom sjećanju zbog druželjubivosti, društvenosti i predanoj službi u ovdašnjem samostanu ponajviše na duhovnom i kulturnom planu, te obnovi zdanja požeškog samostana tako da je u ovom kraju ostavio velike tragove. Ostvarivao je izuzetno dobre odnose i sklapao prijateljstva sa mnogim uglednim Požežanima koja su ostala i nakon njegovog odlaska iz Požege.

U lijepom sjećanju ostao je i požeškim novinarima koji su potkraj devedesetih godina boravili na trodnevnom izletu na Lošinju gdje ih je u povratku ugostio fra Serafin Sabol kao upravitelj svetišta Trsat prilikom obilaska samostanskog zdanja i vrijedne knjižnice.

Fra Serafin Sabol rodio se 30. kolovoza 1946. godine u Ivanovcu kod Čakovca,a krsno ime bilo mu je Franjo. Nakon franjevačkog sjemeništa, u kolovozu 1963. stupio je u novicijat Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda u Cerniku kod Nove Gradiške, a sljedeće godine položio je prve privremene zavjete. Svečane zavjete položio je 8. prosinca 1969. godine u Vukovaru. Pastoralno djelovanje započeo je već kao student u Zagrebu, gdje je bio vjeroučitelj za osnovnoškolsku djecu. U Zagrebu je 25. lipnja 1972. i zaređen za svećenika. Kao svećenik djelovao je u Virovitici, na Trsatu, u riječkoj župi Vežica, u zagrebačkom Sigetu, gdje je 1981. imenovan i gvardijanom. Ondje je otada i voditelj izgradnje crkve. Od 1987. do 1990. bio je vikar i ekonom samostana u Požegi, da bi od 1990., pa do kraja svoga životnoga vijeka služio na Trsatu, najprije kao vikar, ekonom, ispovjednik, potom, od 1993. do 2002., kao gvardijan i čuvar Svetišta, a od 2002. kao ekonom trsatskoga samostana. Radio je na uređenju Svetišta, najprije prostora samostanske riznice, a potom i parka oko crkve i samostana koji je pretvoren u Marijin perivoj.

Fra Serafin je s osobitom zauzetošću i radošću pripremao pohode svetoga pape Ivana Pavla II. Hrvatskoj, od onoga prvoga 1994. godine, do onoga stotoga papina putovanja izvan Italije, kad je u lipnju 2003. boravio u Rijeci i posjetio Trsat te molio pred čudotvornom slikom Majke Milosti. Osobito odan ovome papi, fra Serafin je zaslužan što je neposredno nakon papine smrti na Trsatu podignut spomenik sv. Ivanu Pavlu II „Trsatski hodočasnik“.

Osim toga, njegovim je zalaganjem izgrađen i trsatski pastoralni centar Aula pape Ivana Pavla II, čiji je arhitekt dobio nagradu „Viktor Kovačić“ za najbolje arhitektonsko ostvarenje u 2008. godini. Fra Serafin je dobitnik više državnih nagrada i priznanja, među kojima su Nagrada grada Rijeke i Nagrada Primorsko-goranske županije za životno djelo, a tom je prilikom izrazio radost što su županijski vijećnici u njemu prepoznali darove kojima ga je Bog obogatio te je dodao: „Tim darovima poslužio sam se za dobro Svetišta, grada, županije i domovine Hrvatske. Ja sam samo iskoristio te darove i sposobnosti da otkrijem dobrotu i ljubav u mnogima koji su mi omogućili da sve ovo učinim.“

Pogreb Fra Serafin bit će u četvrtak 26. siječnja u 13 sati na groblju trsat u Rijeci, a očekuje se da će pogrebu nazočiti dio Požežana.  

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.