Preminuo „graditelj“ crkve sv. Petra u Kuli Ante Plivelić: “Neću dati novaca koliko je izdvojeno za crkvu u Voćinu ali ću za crkvu u Kuli dati koliko bude trebalo” /FOTO/

Autor: D.K.

Hrtkovci, 01.lipnja 1938. – Zagreb 17.svibnja 2021.

Zajednica protjeranih Hrvata iz Srijema, Bačke i Banata izgubila je svog utemeljitelja i dugogodišnjeg i počasnog predsjednika koji je cijelim svojim životom svjedočio domoljublje i čovjekoljublje upravo na ovim prostorima sraza različitih kultura i stalno novih miješanja političkih karata, ponajčešće oružjem i progonima, prelamajući to najčešće preko leđa nacionalnih manjina. 

-U Hrvatsku iz Srijema došao sam još 1977. godine i predvidio sam tragediju na svim prostorima bivše države. Dragi Bog nam je podario ovo mjesto, Kulu, iz koje su poslije II svjetskog rata iselili građani njemačke. Mi iz Hrtkovaca smo utemeljili ovdje u Kuli budući život. Bio sam predsjednik Zajednice prognanih Hrvata kojih je po crkvenim knjigama došlo preko 45 tisuća u Hrvatsku. Kad sam došao ovdje moji su mi Hrtkovčani rekli kako je zemlja dobra te da su spremni raditi i da se ne boje gladi. Bio je ovdje u Kuli problem što nismo imali crkvu, svete mise su bile služene u obližnjem domu. Tada sam im rekao da ćemo sagraditi crkvu. Svi su bili uvjereni kada sam obećao da ćemo izgraditi crkvu da će tako i biti. Crkvu smo gradili i izgradili, prošle ju je godine posvetio požeški biskup Antun Škvorčević, a kamen temeljac je posvetio blagopokojni papa Ivan Pavao II – rekao je nam je u razgovoru u travnju 2017. godine danas pokojni Ante Plivelić te naglasio kako je crkva u Kuli prvi sakralni objekt koji je započet sa gradnjom u vremenu službe biskupa Škvorčevića.

Bila su potrebna znatna financijska sredstva za izgradnju crkve koji je svoj veliki doprinos uz Antu Plivelića tada dao gradonačelnik Požege, Zdravko Ronko.

-Nikada neću zaboraviti riječi gospodina Ronka kojemu sam se obratio za pomoć pri izgradnji crkve u Kuli. Gospodin Ronko mi je rekao da neće dati onoliko novaca koliko je izdvojeno za crkvu u Voćinu ali da će za crkvu u Kuli dati koliko bude trebalo. U prvi trenutak me taj njegov odgovor malo zbunio dok nisam shvatio u konačnici što je zapravo tom rečenicom rekao. To mi je bilo veliko ohrabrenje pa smo još aktivnije krenuli sa izgradnjom – tada je rekao Ante Plivelić.

Vijest o smrti Ante Plivelića duboko je pogodila Zdravka Ronka, nekadašnjeg gradonačelnika Požege i zastupnika u Hrvatskom saboru koji su rame uz rame, slobodno se može reći bili graditelji prekrasnog sakralnog zdanja u Kuli.

-Svjestan sudbine progonstva, jer samo prognanici znaju što znači napustiti zemlju i sredinu u kojoj si rođen i odrastao, uspomene, grobove predaka i povijesne tragove, upravo je Ante svojim karizmatičnim djelovanjem postao simbol njihovog progona dajući nemjerljiv doprinos zbrinjavanju prognanih iz Srijema, Bačke i Banata kako Hrvata, tako i drugih naroda ( Srba, Mađara, Slovaka … ) za vrijeme Domovinskog rata. I dok je erupcija mržnje prštala na sve strane, sva ta ljudska širina, kultura, tolerancija i suživot, ta jedinstvena riznica duhovnih vrijednosti koja je tekla i teče srijemskim venama našeg naroda izdržala je ispit vremena i moralno trijumfirala i osnivanjem  Zajednice koja je za cilj imala isključivo očuvanje svog duhovnog, nacionalnog i kulturološkog identiteta.  Ante bi to vrlo često i naglašavao „… naša Zajednica nije osnovana radi prijetnji, vrijeđanja i pozivanja na osvetu, jer u nama nema mržnje. Naša Udruga ne postoji kako bi oživjela prošlost, jer svaki obračun s prošlošću  unaprijed je osuđen na neuspjeh, ona želi biti svjetionik koji baca svjetlo nade, podrška svima onima koji to svjetlo od nas trebaju i očekuju.“ Upravo stoga i predložio sam, tadašnjem predsjedniku RH prof.dr. Ivi Josipoviću koji je odlikovao Zajednicu, Poveljom RH, a Antu Plivelića, Redom hrvatskog pletera – naglašava Zdravko Ronko dodajući kako je zaslugom Ante Plivelića sagrađena crkva sv. Petra u Kuli, a značajan doprinos dao je i Grad Požega, što je Ante i posebno naglašavao „…kad sam zamolio  gradonačelnika Zdravka Ronka za pomoć, pitao koliko može…odgovorio je bio …ne koliko može, već koliko treba…“, i održao svoju riječ.

Zdravko Ronko uputio je posljednje zbogom prijatelju želeći da Anti Pliveliću bude laka rodna gruda.                                                           

Sveta misa zadušnica za pokojnog Antu Plivelića održana je jučer, u četvrtak, 20.svibnja 2021. godine u crkvi sv. Petra u Kuli u kojoj je ugradio dio sebe i svog života.

Euharistijsko slavlje uz mjesnog kutjevačkog župnika vlč. Ivana Štivičića predvodio je dugogodišnji stražemanski župnik i bivši generalni vikar msgr. Jozo Devčić na kojem su između ostalih bili i bivši gradonačelnik Požege i zastupnik u Hrvatskom saboru i dr.sc. Marijan Cesarik, poznati požeški liječnik i neurolog u požeškoj bolnici.

Sahrana će se održati  21. svibnja u 17,30 sati na groblju u Hrtkovcima.

Foto: Marko Krstanović

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88