Preminula poznata vinarska stručnjakinja prof.dr.sc Dubravka Premužić

Autor: Jelenko Topić

ZAGREB/KUTJEVO –Dugogodišnja profesorica, jedna od najboljih domaćih stručnjakinja u oblasti vinarstva i vinogradarstva Dubravka Premužić preminula je u Zagrebu, a ta vijest tužno je odjeknula u Kutjevu, posebice tvrtki dd Kutjevo s kojom je desetljećima surađivala.

Rođena je 18. veljače 1928. godine, a diplomirala 1952. na Agronomskom fakultetu u Zagrebu, gdje je asistentica od 1953. Doktorirala je 1961., a redovna profesorica je od 1974. do 1989. godine za predmet vinarstvo na tome fakultetu.

Glavna tema njezina znanstvenoga rada istraživanja su oksidacijsko-redukcijskih odnosa u vinu i mogućnost njihova reguliranja. Objavila veći broj znanstvenih i stručnih radova, studija i projekata za unaprjeđenje vinarstva. Izradila metodologiju zaštite podrijetla vina u Hrvatskoj. Postavila je osnove znanstvenoga rada na vinarstvu u Hrvatskoj.

Organizirala je i vodila prvi poslijediplomski studij iz vinarstva. Bila je vrstan predavač, a kroz poslijediplomski studij odgojila je veći broj visoko kvalificiranih stručnjaka za senzornu analizu vina. Bila je dugogodišnja predsjednica Međunarodne komisije za ocjenjivanje vina u Ljubljani. S R. Liculom, koautorica je knjige Praktično vinogradarstvo i podrumarstvo (1972), koja je do 1993. bila objavljena u 7 izdanja.

U Kutjevu i Kaptolu često je boravila sudjelujući u radu stručnih skupova, ocjenjivanja vina i edukaciji ovdašnjih vinograda i vinara. Dala je ogroman doprinos razvoju hrvatskog vinogradarstva i vinarstva.

Ispraćaj drage pokojnice bit će u srijedu 18. siječnja  u 12:30 sati na groblju Mirogoj.

 

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: