Preko 500 pjevača u požeškim crkvama slavilo svoju zaštitnicu sv. Ceciliju (foto galerija)

Autor: pozega.eu

blankPOŽEGA – Jučer je održan tradicionalni susret župnih pjevačkih zborova Požeške biskupije u prigodi blagdana sv. Cecilije, zaštitnice crkvene glazbe. Susret na kojem se okupilo preko 5o0 pjevača iz 22 zbora započeo je u crkvama s. Lovre i sv. Duha gdje su se svojim pjevanjem zboraši predstavili jedni drugima. Središnji dio susreta bilo je sudjelovanje na euharistijskom slavlju u katedrali koje je predvodio požeški biskup dr. Antun Škvorčević, a na kojem su pjevali svi zborovi.

Uz čestitke pjevačima za njihov blagdan povodom sv. Cecilije, biskup je u uvodu svete mise pozdravio sve nazočne pjevače, svirače, njihove svećenike i sve one koji se trude da liturgijska slavlja budu dostojna Boga.

-Vi ste se u crkvi sv. Lovre i sv. Duha jedni drugima predstavili pjesmom a ovdje u katedrali želimo se predstaviti na svoj način Bogu u ovoj svetoj misi i to opet na najveći način, srcem koje zna iznijeti pred Boga radost u pjesmi. Hvala vam za vaše dragocjeno služenje i za sve ono što činite srcem i pjesmom a to je sve ono lijepo što se događa u vašim župama – rekao je u uvodu sv. Mise biskup Škvorčević.

Prema staroj predaji, smatra se, da je sv. Cecilija rođena u Rimu početkom 3. stoljeća od poganskih roditelja, koji su bili bogati i plemenita roda. Upoznavši i prihvativši kršćanstvo, svaki dan je išla na sv. Misu, koju je u katakombama pokraj Apijeve ceste služio papa Urban. Idući putemna sv.Misu susretala je brojne siromahe prema
kojima je bila milostiva i darežljiva srca. Roditelji je udaše za plemenitog, ali poganskog mladića Valerijana. Na dan zaruka, dok su odzvanjali glazbeni instrumenti, ona je u srcu pjevala samo Gospodinu. To je bio razlog da su je od 15. stoljeća počeli slaviti kao zaštitnicu glazbe.

no images were found

Komentiraj:

blank