Predstavljen projekt Klub čitatelja vlastite prošlosti Gradskog muzeja Požega

Autor: D.K.

U Gradskoj knjižnici Požega sinoć je u sklopu Dana europske baštine predstavljen novi projekt Gradskog muzeja Požega pod nazivom Klub čitatelja vlastite prošlosti autorice Maje Žebčević Matić.

– Digitalizacijom privatnih fotografija kroz ovaj projekt autorica intenzivno radi na spašavanju građe koja sve više nestaje uslijed današnjih naglih i ubrzanih promjena te na osvještavanju važnosti prošlosti obitelji koje su živjele i žive na ovom prostoru, na izgradnji identiteta građana i grada Požege. Stvara se baza podataka i fotografija koje će postati nezaobilazna građa za istraživanje Požege i okolice brojnim stručnjacima (etnolozima, kulturnim antropolozima, povjesničarima, arhitektima i sl.). Ovaj projekt potiče i na istraživanje brojnih novih tema kojima se do sada nitko nije bavio. – istaknula je na početku predstavljanja projekta Mirela Pavličić Hein, ravnateljica požeškog Muzeja.

Maja Žebčević Matić, viša etnologinja, kazala je da je prije godinu dana Ministarstvo kulture prepoznalo važnost ovog projekta i zajedno s Gradom Požega osiguralo sredstva za nabavu u svijetu trenutno najsuvremenijeg skenera koji omogućuje vrlo visoku kvalitetu reprodukcije slajdova i čitanja najsitnijih detalja na fotografijama.

– Radi se o fotografijama od kraja 19. stoljeća do kraja 20. stoljeća. Nama su najdraže privatne amaterske fotografije jer imaju za nas istraživače jako puno podataka, a za neke teme i područja one su jedini izvor informacija. Do sada smo zahvaljujući vama dragi Požežani uspjeli skenirati preko 17.000 fotografija i pokupili o njima podatke iz oko 50-tak obitelji u čijem su vlasništvu, i te brojke svakodnevno rastu. – naglasila je autorica projekta.
Poručila je da joj je drago što su brojni sugrađani prihvatili ideju da kroz ovaj projekt njihove obitelji postanu neizbrisivi dio prošlosti ovoga grada i kraja, poticaj za proučavanje niza tema, ali i razlog međusobnog druženja, otkrivanja i razmjene novih podataka, u cilju jačanja vlastitog i identiteta grada.

– Kako bismo svaku fotografiju mogli pročitati do kraja, zvat ćemo i sve vas u pomoć na mjesečnim sastancima Kluba čitatelja vlastite prošlosti koji će okupljati ne samo ljubitelje ovoga grada i kraja nego i raznih tema, kao i sve one koji žele više naučiti o sebi, svojim precima, o svom gradu i kraju. U goste ćemo u Klub čitatelja zvati referentnog stručnjaka za poznavanje pojedine teme, ali i osobe koje iz vlastitog iskustva i svojom pričom mogu doprinijeti čitanju naših fotografija i učenju kolektivne memorije. – objasnila je Maja Žebčević Matić.

Ravnateljica se za realizaciju predstavljanja projekta zahvalila Gradskoj knjižnici Požega, Glazbenoj školi Požega i profesoru Damjanu Piroviću za pomoć pri tehničkoj realizaciji prijenosa uživo, te Gradu Požegi i Ministarstvu kulture i medija na financijskoj podršci bez čega ovaj projekt ne bi ni zaživio.

Posebno se zahvalila svim obiteljima i pojedincima koji su sudjelovali u projektu posudbom svojih fotografija, prenošenjem obiteljskih priča i sjećanja te svima onima koji pomažu u potrazi za fotografijama i pričama.

 Izvor: Gradski muzej Požega

Više iz kategorije