Predstavljen je projekt „Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture na području aglomeracije Pleternica, vrijedan više od 220 milijuna kuna: „Teško da će se u bliskoj budućnosti pojaviti projekt tolike vrijednosti“

Autor: S.P./D.K.

Na današnjoj uvodnoj konferenciji predstavljen je projekt „Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture na području aglomeracije Pleternica, vrijedan više od 220 milijuna kuna, s PDV-om, a koji spada u velike i značajne projekte u dužini od 44,5 kilometara te pročistačem otpadnih voda. Projekt je ostvaren u suradnji s Ministarstvom zaštite okoliša i energetike, Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU, Ministarstvom financija, Hrvatskim vodama, jedinicama lokalne samouprave, gradovima Pleternicom i Požegom, općinom Jakšić te tvrtkom Tekija d.o.o. koja je nositelj projekta.

Na predstavljanju projekta uz domaćine, gradonačelnicu Pleternice Antoniju Jozić i direktora tvrtke Tekija d.o.o. Antu Bekića bili su zastupnik u Hrvatskom saboru Franjo Lucić, ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Davor Vukmirić, gradonačelnik Požege Darko Puljašić te načelnici općina Brestovac, Čaglin, Jakšić i Kaptol, Zdravko Mandić, Dalibor Bardač, Ivica Kovačević i Mile Pavičić.  

blank

Projekt je predstavio direktor Tekije d.o.o Anto Bekić koji je naglasio kako je riječ o do sada potpisanih ugovora u vrijednosti 139 milijuna kuna. Još se očekuje i ugovor za uređaj za pročišćavanje, procijenjene vrijednosti 31 milijun kuna.

-To je preko 170 milijuna kuna vrijednost projekata. Pri tom 70 posto su direktno bespovratna europska sredstva i oko 25 posto su domaća sredstva ministarstava, zaštite okoliša i Hrvatskih voda, a tek manje od 5 posto su lokalna sredstava gradova Pleternice i Požege i općine Jakšić. To je ogromna važnost i sami ne bi ovakve projekte mogli financirati. Uz uređaj za pročišćavanje voda koji će biti izgrađen ovdje u Pleternici, u samom projektu iznimna važnost je izgradnja novih kanalizacijskih mreža za cijeli niz naselja na pleterničkom području te se daje mogućnost izgradnje do 1200 priključaka, što građana, što gospodarstva na novi sustav. To je velika dobit za naš okoliš, za zdravlje ljudi i naše rijeke Orljave – rekao je direktor Bekić.

O tome da je projekt „Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture na području aglomeracije Pleternica najveći ikad koji se provodi na pleterničkom području nešto više je rekla gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić.

blank

-Teško vjerujem da će se u bliskoj budućnosti pojaviti projekt vrijedan 220 milijuna kuna koji će se financirati sredstvima Europske unije ili na bilo koji drugi način. Usporedbe radi, prije dvije godine proračun Grada Pleternice iznosi je 6,5 milijuna kuna na godišnjoj razini. Gradu Pleternici, kada bi zaustavio sve investicije, plaće vrtića, knjižnice, sve one osnovne funkcije koje mora obavljati, javnu rasvjetu, uređenje cesta, održavanja zelenih površina, trebalo bi 35 godina kako bismo samostalno izgradili taj sustav. Mislim da je to najbolji pokazatelj što taj projekt nama znači, a pri tom moram naglasiti kako Grad Pleternica sudjeluje sa svega 3,7 milijuna kuna. Dakle, jedan uistinu mali iznos koji mi, u tih 220 milijuna kuna, osiguravamo a ova preostala sredstva idu iz EU fondova iz sredstava Ministarstva zaštite okoliša i energetike i Hrvatskih voda – rekla je gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić dodajući kako će se kroz projekt riješit pitanje sustava odvodnje prigradskih naselja od Vesele do Kuzmice, uključujući Dervišagu i dio općine Jakšić koji su dio aglomeracije, a s druge strane naselja Gradac, Frkljevci i Kadanovci, Bzenica, Bresnica i Sulkovci te Trapari i Novoselci.

-Ako znamo da grad Pleternica ima izgrađen sustav odvodnje i ako znamo da sustav odvodnje imaju naselja Resnik, Svilna i Buk, tada ćemo ovim projektom, kada se završi omogućiti priključenje preko 90 posto kućanstava s područja grada Pleternice i prigradskih naselja. Ostaju mjesta koja se zbog svoje udaljenosti od prečistača nisu mogla uključiti u ovaj projekt Aglomeracije Pleternica – Bilice, cijelo područje od Sulkovaca, Poloje, Požeška Koprivnica, Ratkovica i Komorica, te Požeške Sesvete, Ćosinac, Zarilac, Knešci – vjerujem da ćemo njih kroz neka buduća proširenja ovog sustava aglomeracije riješiti. To je izuzetno bitan i značajan projekt i za naše građane, vezano za komunalnu infrastrukturu, ali naravno i vezan za zaštitu okoliša.Tu je i posebni sustav aglomeracije je Aglomeracija Zagrađe, Bučje i Brodski Drenovac, projekt vrijedan oko 25 milijuna kuna. Za njega smo u ovoj godini osigurali sredstva iz Hrvatskih voda u visini od 2,5 milijuna kuna i s tim projektom krećemo. On će biti poseban sustav s posebnim pročistačem za oko 1300 stanovnika – dodala je Antonija Jozič.

-Čast mi je biti danas ovdje. Na području naše županije dobili smo tri aglomeracije – aglomeracija Lipik-Pakrac,aglomeracija Pleternica te aglomeracija Požega – preko 500 milijuna kuna investicija. Sva tri projekta su u tijeku, a kroz te tri aglomeracije naše općine i gradovi dobit će mogućnost priključka kako u vodovodne mreže, tako i u kanalizacijske čime se postiže razina životnog standarda kakav svi naši građani zaslužuju, te pored toga i zaštita okoliša. Krenule su i istražne radnje za još jedan veliki projekt – akumulaciju Kamenska, a to je dodatnih 300 milijuna kuna investicija, obrana od poplava te brojne gospodarske mogućnosti – rekao je požeško-slavonski župan Alojz Tomašević.

Nazočne su pozdravili ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić te zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Davor Vukmirić.

Foto: D. Krstanović

blank
Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank
close

Prijavi se na tjedni Newsletter!

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Translate »
Postavke kolačića