Poziv zainteresiranima da se informiraju o stanju natječaja i mogućnostima financiranja iz različitih fondova

Autor: DK

Regionalni koordinator razvoja Požeško-slavonske županije, nekadašnja razvojna agencija Panorana, odnosno ravnateljica mr. sc. Senka Horvat i njen suradnih mag. oec. Stjepan Jakopović, savjetnik za poduzetništvo na tiskovnoj konferenciji su se na broj projekata koji su kao agencija i sad kao koordinator prijavili na natječaje i aplicirali, neke i priveli kraju i proveli, a najavljeni su i novi natječaji iz Programa ruralnog razvoja i natječaji Ministarstva poljoprivrede.

Veći broj poljoprivrednika informiralo se o natječajima i mogućnostima dobivanja sredstava iz različitih fondova, njih gotovo 500-njak što je respektabilna brojka.

-Negdje smo na sredini korištenja europskih sredstava za ruralni razvoj i pravi je trenutak za sve koji su to planirali da dođu po informacije i pripreme se za natječaje. U sektoru poljoprivrede postoji nekoliko izvora financiranja od kojih je najizdašniji Program Ruralnog razvoja, zatim „Vinska omotnica”, koja je namijenjena vinarima, te nacionalni natječaji. U našoj županiji povlačili su uspješno sredstva i od kako postoje programi ruralnog razvoja ili nacionalni programi pripremili smo 90 prijava ukupne vrijednosti 57 milijuna kuna pri čemu se najveći broj prijava odnosio na naše manje poljoprivredne proizvođače – istakla je ravnateljica Horvat i pozvala poljoprivrednike, vlasnike OPG-a, poljoprivrednih obrta i tvrtki, ali isto tako i ostale poduzetnike i male tvrtke koje imaju i nepoljoprivredne aktivnosti da dođu, raspitaju se i zajedno s Koordinatorom naprave i prijave se na natječaje.

Panora je pripremila ukupno 89 projekata koji su aplicirali na natječaje, odobreni su i provode se, o čemu je nešto više rekao mag.oec. Stjepan Jakopović, savjetnik za poduzetništvo.

-Ukupna vrijednost svih projekata je 12,2 milijuna kuna od čega su četiri već realizirana, njih 12 ukupne vrijednosti oko 1,5 milijuna kuna u ovom trenutku se provodi, a za 56 projekata čekaju se odluke o financiranju. Organizirali smo čak i radionice na kojima se uči kako pripremiti projekte, a rezultat toga je povećanje prijave jer su ljudi tako dobili pravu i kvalitetnu informaciju. Program ruralnog razvoja nisu samo dvije, tri mjere koje su najpopularnije, a svake godine se uvode i neke nove mjere i mogućnosti za dobivanje sredstava i pospješivanje poslovanja – rekao je Stjepan Jakopović i dodao da je cijela Požeško-slavonska županija u ruralnom prostoru i na nju se odnose sve mjere ruralnog razvoja, kako poljoprivredne, tako i ne poljoprivredne djelatnosti, prerade i ostali razvoj.

-Svi koji žele sudjelovati u projektima koje financira EU ili ministarstva i hrvatski fondovi, pa i HAMAG neka se dođu interesirati u Panoru odnosno kod nas Regionalnog koordinatora razvoja i pronađu natječaj za sebe i svoju djelatnost – zaključio je Stjepan Jakpović.

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: