Požežanin Damir Vinković krči voćnjak jer je isporučio više od 1,5 tona jabuka, a država osporava plaćanje

Autor: Jelenko Topić

Voćar Damir Vinković iz Požege tijekom 2017. godine se javio na natječaj za povlačenje sa tržišta jabuka za besplatnu distribuciju. Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju(APPRR) odobrila mu je preuzimanje 1.650 kilograma, ispunio je sve tražene uvjete i jabuke isporučio Domu za odrasle osobe Ljeskovica. Do 15. svibnja 2018. godine mu to nije  plaćeno što je gotovo sedam mjeseci od isporuke.

-Imao sam gotovo 1,5 ha jabuka, voćnjak sa navodnjavanjem na solarnu energiju, hladnjaču, svu potrebnu mehanizaciju, te znanje voćara, gdje sam trebao samo proizvoditi i jabuke prodavati, a danas sam u situaciji da uspostavljenu proizvodnju uništim – jabuke počupam što upravo i radim, zemlju zasijem travom, dva put izmalčiram i uzmem zakonom predviđeni poticaj – požalio nam se Vinković i dodao da je kap koja je prelila već punu čašu je odnos ravnateljice APPRRR i njenih  suradnika prema proizvođaču, a agencija je osnovana da bude servis i pruža usluge poljoprivrednicima.

Poljoprivredna inspekcija izdala mi je certifikat u valjanosti jabuka od 25. do 29. listopada, odnosno od srijede do nedjelje.

-Jabuke sam vozio u petak 27.listopada osobnim vozilom u auto prikolici u dva navrata. Prva tura isporučena je u 10 sati i vratio se po drugu. Kada sam vozio drugu turu, naišao sam na kamion šumarije, kojem je jedan točak propao kraj ceste i čekao drugi kamion da ga izvuče, a dolaskom u Dom za odrasle osobe u Ljeskovici,  u 14,30 sata, osoba zadužena za preuzimanje jabuka više nije radila – nastavlja Vinković koji je u nazočnosti čuvara, a u dogovoru sa skladištarom prikolicu sa jabukama sam ostavio u natkrivenom prostoru. U ponedjeljak 30. listopada, skladištar je preuzeo jabuke, potpisao i ovjerio otpremnicu.

-Nakon dvadesetak dana iz APPRRR-a su mi javili da sam jabuke isporučio van roka važenja certifikata  i da  neće platiti, te da ću o svemu pismeno obaviješten. Do 16. svibnja 2018 god. sam više puta  pokušavao stupiti u kontakt sa nadležnima iz APPRRR, osobno sam dva puta slao  e-mailove ali nikada nisam dobio nikakav odgovor – kaže D. Vinković i  nastavlja da je zvao nadležne u Domu za odrasle osobe u Ljeskovici, da oni možda nisu dobili obavijest da te jabuke ne konzumiraju,   odgovor je bio da ih o ne konzumiranju jabuke nitko nije obavijestio. Naprotiv   bila je inspekcija i pregledala ono što je još ostalo od jabuka i da nisu imali primjedbi.

U svibnju 2018. poslao je upit zašto mu ne plaćaju, a u roku nekoliko dana dobio sam odgovor da sam jabuke isporučio van roka važenja certifikata (25-29. listopad, a otpremnica je napravljena 30.listopada  i da mi neće platiti jabuku.

Pokušao sam mirnim rješenjem preko suda naplatiti svoju jabuku ali APPRRR nije pristala, te ih je tužio.

-Ne mogu reći da mi četiri tisuće kuna ne predstavlja ništa, ali nije to vrijednost  zbog koje bi tužio  APPRRR i zbog čega bi si priuštio nelagodu na sudu. Razlog je što osjećam da me APPRRR  kao proizvođača , kao radnika  na poslije kao čovjeka  ponižava – tvrdi Damir Vinković i dodaje da ga ponižavaju njeni  službenici koji se ponašaju  bahato, arogantno, nadasve nestručno, oni navode da me nisu stigli obavijestiti da jabuku neće platiti i da se snalazim na drugi način .

Ovdje –tvrdi – ne misli na službenike područnog ureda u Požegi jer za njihov rad ima samo riječi pohvale jer želi da se u njemu gleda hrvatski seljak koji traži svoje pravo i štiti dostojanstvo.

Državna odvjetnica Tatjana Jurčević koja zastupa državi tvrdi da nisu ispunjene pretpostavke za plaćanje, da APPRRR nije postupila nezakonito ili nepravilno čime bi nastala šteta , te da su jabuke isporučene izvan roka što je u kontradikciji sa izjavom da nema pretpostavke za plaćanje.

-Državna odvjetnica kaže   citiram „ne može se osnovano očekivati da će i nakon podnešenog zahtjeva za plaćanje u konačnici to i naplatiti, drugim riječima  „Kada isporučiš robu“ ne možeš očekivati i da bude plaćena – naglašava Vinković i pita se kakvi su to zakoni tko ih je i za koga donio.

Nadalje 16. svibnja 2018. godine uputio je prijavu nepravilnosti APPRRR gdje je objasnio poduzeto i i tražio objašnjenje od njih, a 21 svibnja,  oni donose odluku o neplaćanju i objašnjenje,  gdje priznaju  da je zahtjev za plaćanje zaprimljen 6. studenog 2017.,  te da mene Dom Ljeskovica zbog puno posla nisu obavijestili.

-Iz stava državne odvjetnice proizlazi da ja hoću od države neosnovano uzeti, ukrasti, državu prevariti za taj iznos, te me optužuje za pokušaj prevare. Bojim    i  strah  me  je da me država ne tuži zbog narušavanja ugleda – zaključuje Vinković i dodaje da agencija i državna odvjetnica  opravdanje traže u nepoštivanju certifikata koji je izdan  za 5 dana , što znači da roba mora odgovarati  kvalitetom samo 5 dana . On smatra da je  roba isporučio na vrijeme u petak,  u vrijeme važenja certifikata,što potvrđuje i skladištar Tihomir Filipović,  te da je otpremnica potpisana sa 30.10.2017. godine.

Pita se ako je napravio propust zašto ga  APPRRR nije službeno obavijestila kako bi   isporučene  jabuke preuzeo iz Doma Ljeskovica, te zašto tu ustanovu nije obavijestila da jabuke ne konzumiraju jer ih agencija ne može platiti.

Tvrdi da ne može zaštititi svoja prava i ugled na sudu, pa traži suosjećanje od javnog mijenja pokušavajući dokazati da nije prevarant.

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: