Požeština u tri godine ostala bez 55 obrta

Autor: D.K.

Bilobrk, Golić i NikšićPOŽEGA – Broj obrtnika u Požeštini iz godine u godinu se smanjuje koji bi podatak za sve one odgovorne nositelje društveno-političkog života trebala biti zabrinjavajuća činjenica. S vremena na vrijeme u raznim prigodama o tome se samo govori, iznose podaci ali se po tom pitanju gotovo ništa konkretno ne poduzima.

Prema podacima koje smo dobili iz Hrvatske obrtničke komore u tri godine 55 obrta je manje na području Požeštine. Na kraju 2013. godine bilo je 799 obrtnika, a sa 31. ožujka ove godine aktivno je njih samo 744. Najveći pad obrtnika je u Požegi, što je zbog same veličine grada odnosno središta Požeštine i Požeško-slavonske županije i broja stanovnika i za očekivati. Na području Požege poslovali je prije tri godine 427 obrtnika da bi s krajem ožujka bilo njih 393, dakle 34 manje. Gledajući isti period u Velikoj se broj obrtnika smanjio za njih 9, Kutjevu 7, Pleternici 5, Brestovcu 2, a na području općine Kaptol 1. Koliko može biti ohrabrujući podatak da se na području općine Jakšić broj obrtnika povećao za 2, a na čaglinskoj općini za jedan o tome je teško bilo što reći.

Prema pokazateljima iz Hrvatske obrtničke komore u 2015. godini je u odnosu na 2014. godinu manje 29 obrta u Požeštini dok je u 2014. u odnosu na 2013. godinu manje 21 obrtnik. U prva tri mjeseca 2016. godini zatvoreno je pet obrta, a koja je sudbina preostala 744 obrta koliko ih je bilo sa 31.ožujka 2016. godine teško je predvidjeti prema sadašnjoj gospodarskoj situaciji.

Prijedlog nezavisnog vijećnika Mire Rašića da se u proračun za 2015. godinu uvrste poticaji za otvaranje obrta prema svemu sudeći je urodio plodom jer su se osigurala financijska sredstva u iznosu od 350 tisuća kuna za tu namjenu, što je uvršteno i u proračunu za 2016. Taj Rašićev prijedlog imao je za cilj promijeniti trendove i oživjeti realni sektor lokalnog gospodarstva kojeg je neophodno potrebno poticati sufinanciranjem.

Na tada održanoj tiskovnoj konferenciji, u lipnju 2016. godine, Rašić je iznio podatke kako se u nepunih 6 mjeseci putem modela sufinanciranja za otvaranje obrta osiguralo desetak radnih mjesta. Tako je prema podacima, koje je vijećnik Rašić prezentirao, u prvoj polovici 2015. godine otvoreno 6 novih obrta, a do kraja godine je otvoreno 14. Da nije bilo takvog modela poticaja sigurno bi brojka o manjem broju obrta bila daleko veća na području grada Požege.

Treba li se razradit još nekakav prihvatljivi model za obrtnike i obrtništvo ne samo na području Požege već i drugih gradova i općina, to bi u svakom slučaju trebali razmotriti oni koji su na pozicijama zakonodavne i izvršne vlasti, kako na lokalnoj tako i državnoj razini.

/Foto naslovnica: Ilustracija, pozega.eu/

Više iz kategorije