Požeško-slavonski župan i općinski načelnici Kaptola i Jakšića sudjelovali na predstavljanju interregionalnog projekta u Austriji

Autor: pszupanija.hr

AUSTRIJA / POŽEGA – Na predstavljanju projekta iz programa EU “Interreg Danube Transnational Programm” u Austriji sudjelovao je požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, načelnik općine Kaptol Mile Pavičić i načelnik općine Jakšić Ivica Kovačević. Radi se o projektu istraživanja tumula iz željeznog doba u koje su uključene četiri podunavske zemlje.

U Hrvatskoj će se proučavati lokaliteti u Kaptolu i Jalžabetu. Podsjetimo, dr. Hrvoje Potrebica sa Zavoda za arheologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu već godinama provodi sustavna istraživanja u Kaptolu. Njegovo istraživanje rezultiralo je otkrivanjem najbogatijeg kneževskog groba željeznog doba na području Hrvatske u kojem je pronađen veliki broj rijetkih i jedinstvenih nalaza što je do sada nezabilježen slučaj u ovom dijelu Europe.

– Ovim projektom povezat će se lokaliteti iz starijeg željeznog doba u Austriji, Sloveniji, Mađarskoj i Hrvatskoj. Partneri na ovom projektu su najuglednije ustanove i znanstvenici koji se bave starijim željeznim dobom. Zahvaljujući trudu dr. Potrebice i njegovih suradnika arheologiju možemo povezati sa turizmom i tako doprinijeti razvoju naše županije – rekao je tom prigodom župan Tomašević.

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: