Požeški branitelji i na obljetnici stradanja u Škabrnji

Autor: Požega Portal

ŠKABRNJA / POŽEGA – Na obilježavanju 23. obljetnice stradanja, Dana sjećanja na žrtvu Škabrnje 1991. godine i središnjoj komemoraciji je u utorak, 18. studenoga 2014. godine. prisustvovali su i branitelji iz Požege Mato Sigurnnjak v.d. predsjednika ZU HVIDR-e Požeško-Slavonske Županije i članovi HVIDR-e Zvonimir Jakovljević, Marko Meštrović i Ivan Penava i odali počast svim poginulima u tom mjestu.

U Škabrnji je 1991. godine bilo 1.953 stanovnika i 397 domaćinstava. Danas je u Škabrnji 1.778 stanovnika i 505 domaćinstava. koja je uređena kako bi danas to mjesto bilo poželjno za život kako starijima tako i mladima koji se sve više vraćaju u Škabrnju i zasnivaju svoje obitelji.

Samo 18. studenog 1991. u Škabrnji je ubijeno 48 civila i 15 branitelja. Pokolji i progoni nastavljeni su idućih dana i u susjednom Nadinu, a tijekom višegodišnje okupacije sve do oslobođenja u “Oluji” broj škabrnjskih žrtava povećao se na 86.

Prema riječima Mate Sigurnjaka obilježavanje je počelo hodnjom u koloni od zapadnog ulaza u Škabrnju prema spomen-obilježju masovne grobnice u Škabrnji, gdje su mještani, obitelji pobijenih te mnoga izaslanstva civilnih vlasti, MUP-a i HV-a, braniteljskih udruga i udruga civilnih stradalnika Domovinskog rata položili cvijeće i zapalili svijeće i odali im počast.

Središnja komemoracija održana je na trgu dr. Franje Tuđmana uz kratak kulturno-umjetnički program posvećen sjećanju na žrtve stradanja u Škabrnji. Nakon središnje komemoracije okupljeni su se u hodnji sjećanja uputili do spomen-obilježja na mjesnome groblju sv. Luke, gdje su odali počast pobijenima u Škabrnji.
Nakon Škabrnje, pokolji i progoni nastavljeni su u studenome 1991. i u susjednome Nadinu, gdje je ubijeno 14 mještana i branitelja.

(Foto: M.Sigurnjak)

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: