Požeški vinogradari vraćaju tradiciju Krštenja mošta u Grgin Dol /FOTOGALERIJA/

Autor: Jelenko Topić

Tradicionalni obred Krštenja mošta kojim on postaje vino Udruga vinogradara, vinara i voćara „Stjepan Koydl“ iz Požege upriličila jer ovaj puta nakon mnogo godina u hotelu Grgin Dol.

-Prema pisanim dokumentima taj se običaj u Grginom Dolu održavao daleke 1932. godine, pa vraćamo tu tradiciju – kazao je predsjednik Udruge Zlatko Vuković posebno pozdravivši nazočnost gradonačelnika Požege Darka Puljašića zahvalivši mu na dobroj suradnji posebice kod uređenja prostora ove udruge.

„Požega vas zove i zlatna dolina, bit će pisme, kulena i vina – orilo se uz pjesmu i tambure tamburaša „Paora“ nakon čega je vinski biskup Boris Benčić krstio  mošt po drevnim običajima ovog kraja, ministranti su mu bili Dinko Brus i Branko Smolić, a za vinskog kuma izabran je dugogodišnji vinski biskup, te sadašnji jedini vinski kardinal u Hrvata Vlado Bauer.

Potom je novoizabranom vinskom kumu Baueru uručen ključ koji otključava sve požeške podrume, a on može kroz sljedeću godinu dana pohoditi i pregledati kako se njihovi vlasnici brinu o vinskoj kapljici u bačvama. Uz to dodijeljena mu je i Kumovnica kao svojevrstan suvenir i sjećanje na ovaj događaj.

Za ovu prigodu udruga „Stjepan Koydl“ dodijelila je priznanja svojim dugogodišnjim članovima i čelnicima, a vinari su donijeli svoja vina koja su se degustirala ove vesele noći uz svirku i pjesme tamburaša koji su uveseljavali stotinjak gostiju među kojima je bilo i onih izvan ovoga kraja.

Foto: D. Mirković

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: