Požeški Trenkovi panduri dominirali na svečanosti u Hrvatskom institutu za povijest (FOTO)

Autor: Požega.EU

ZAGREB / POŽEGA – Trenkovi panduri u Zagrebu su službeno otvorili novi projekt Hrvatskog instituta za povijest “Vojnički život i slike ratnika u hrvatskom pograničju od 16. stoljeća do 1918.”

U Zlatnoj dvorani Hrvatskog institutu za povijest u Zagrebu, službeno predstavljen taj na koju su svečanost pozvani člnovi Povijesne postrojbe „Trenkovi panduri“ gdje su bili posebni gosti tog događaja. Uz Trenkove pandure, na predstavljanju projekta bili su i članovi Gospićke pukovnije.

Djelatnici instituta su svečano puštanje projekta u rad prepustili Trenkovim pandurima i Gospićkoj pukovniji što je bila iznimna čast i veliko priznanje članovima tih postrojbi koje njeguju i čuvaju tradiciju daleke povijesti.

Internet stranica  http://croatian-frontier.com/?page_id=2&lang=hr  služiti će svima onima koji se bave sa hrvatskom poviješću, na kojoj će se u budućnosti moći pretraživati baze podataka s kojima institut raspolaže a svakako će rasvijetliti mnoge do danas neistražene i nama nepoznate stvari iz Hrvatske vojne povijesti.

Sve nazočne je na početku svečanosti pozdravila ravnateljica Hrvatskog instituta za povijest, Jasna Turkalj, nakon čega je projekt predstavio Alexander Buczynski i Vedran Klaužer.

Stručna izlaganja su održali Vlad Popovici na temu „Croatian lands and people in Romanian publications from Transylvania and Hungary (second half of the 19th century)”, Ferenc Végh,  na temu „The staff of officers of the border-castle-district of Međimurje in the second half of the 17th century” dok je Nikola Markulin, govorio o Mletačkoj vojnoj organizacija u Dalmaciji i Boki 1684.-1718.”, a Stjepan Matković, o počecima parlamentarizma na području Vojne krajine”.

3

/Tekst i foto: Vlado Potnar/

Više iz kategorije