Požeški planinari na tradicionalnoj Kestenijadi u Hrvatskoj Kostajnici

POŽEGA / HRVATSKA KOSTAJNICA – Tradicionalna “Kestenijada” u Hrvatskoj Kostajnici i ove je godine okupila brojne ljubitelje prirode i planinare među kojima je bilo i 45 požeških planinara, članova HPD-a Sokolovac koji su unatoč kišnom vremenu prisustvovali toj manifestaciji i obišli brojne znamenitosti tog kraja.

-Na brdu Čukur posjetili smo spomen obilježje „Slomljeni pejzaž“ koje je postavljeno u čast poginulom snimatelju Hrvatske radiotelevizije Gordanu Ledereru – spomenik u obliku kruga propucanog metkom koji simbolizira savršenstvo života i objektiv Ledererove kamere – ističe Snježana Poljak, kroničarka požeških planinara koja nadalje navodi kako je na brdu “Djed” poseban užitak za sve planinare, iako se nalazi na 205 metara nadmorske visine koje se sastoji se od autohtone šume hrasta kitnjaka, običnog graba s pitomim kestenom, uređenim šetnicama i vidikovcem s pogledom na Kostajnicu i dolinu rijeke Une.

SAMSUNG

Planinari HPD-a Sokolovac obišli su i stari Zrinski grad, utvrdu  iz 14. stoljeća koja se proslavila u bojevima protiv Turaka i svojevrstan je simbol Hrvatske Kostajnice, zatim izvore pitke vode, od kojih su najpoznatiji Tekija i Varoški bunar, stogodišnji Hotel Central, samostan i crkvu Sv. Antuna Padovanskoga, te ostatke župne crkve Sv. Nikole.

-Na povratku smo posjetili imanje Slavonski sokak u Novom Varašu koji obuhvaća jezerce s uređenim parkom, malim slavonskim kućicama te gospodarskim zgradicama –  dodaje Snježana Poljak i naglašava kako su nakon okrijepe i druženja s domaćinima nastavili su put Požege, a organizatori izleta bili su Ivan Diklić i Predrag Livak.

Foto: HPD Sokolovac

 

0 Comment

Send a Comment