Požeški planinari na otvaranju Lipičke planinarske obilaznice /FOTO/

Autor: Jelenko Topić

Protekli kišni vikend planinari požeškog Sokolovca su na poziv svojih planinarskih prijatelja iz Lipika proveli na Psunju. Povod izleta je bilo otvaranje Lipičke planinarske obilaznice. Obilaznica je kružnog tipa, ima 6 kontrolnih točaka, a obilazak traje od 8 do 9 sati.

Nakon okupljanja na parkiralištu Željezničkog kolodvora krenuli su prema Lipiku odnosno mjestu okupljanja gostiju kod Jelkinog brijega, točnije nasuprot zgrade općine – ulaz iz ulice Marije Terezije. Prilikom otvaranja sve nazočne je pozdravio lipički gradonačelnik Vinko Kasana koji je rekao da je ova planinarska obilaznica značajan turistički proizvod za Lipik, te da očekuje u budućnosti dolazak velikog broj planinara u ovaj lijepi slavonski grad.

Nakon planinarskog doručka i okrijepe turističkim vlakićem krenulo se do lipičkih vinograda. Od druge kontrolne točke krentali su se šumskih putevima preko livada i uzvisina već podosta mokrim strminama do sela Kovačevac gdje su se planinari okrijepili izvorskom vodom. Lagani, ali dugi strmi uspon prema selu Rađenovci nije predstavljao neki veliki problem za planinare koji su sa zadovoljstvom uz prekrasne planinarske pejzaže dohodili do Bijele stijene na Psunju. Nakon kratkog odmora krenulo se nazad prema Sladunjama –  Planinarskom skloništu Točkica.

Izlet je završio kod Kursalona u Lipiku gdje su domaćini pripremili odličan planinarski grah, te besplatno piće za sve. Druženje i zabava je trajala do dugo uvečer. Puni sreće i zadovoljstva članovi Sokolovca su se vratili svojim kućama s pozivom da im se pridružite.

-Osnovni moto i cilj društva je uključivanje što većeg broja građana a posebno mladih u rekreativne aktivnosti sa željom da upoznaju svoj zavičaj – kaže Bruno Horvat, predsjednik HPD Sokolovac.

Više iz kategorije