Požeški kuhar Anđelko Ledić drugi u državi: “Prilika je to za usavršavanje jer kuhara još uvijek nedostaje”

POŽEGA/KOPRIVNICA – Anđelko Ledić iz Požege među troje je najboljih kuhara koji su svoje vještine pokazali na ovogodišnjem Hrvatskom kuharskom kupu u Podravkinom gastronomskom centru ‘Štagelj’ na PRC-u gdje su primili nagrade i priznanja.

Prvo mjesto osvojila je Ana-Marija Stanković iz Srednje strukovne škole Vinkovci, drugo Anđelko Ledić iz požeške Krčme “Zlatni lug”, a treće Ivan Tomas iz varaždinskog restorana “Fontana Crnković”, prenosi drava.info.hr.

Pobjednici su primili trofeje – Kristalne kuhače, kao i poklon-pakete sponzora i novčane nagrade.

Riječ je, inače, o nacionalnom natjecanju utemeljenom 2005. godine koje naglasak stavlja na kuhara kao pojedinca. Organizira ga Hrvatski kuharski savez ističući da je to svojevrstan festival u cjelinu povezanih kuharskih natjecanja koja se na razne zadane teme održavaju diljem Hrvatske.

To je ujedno i odlična platforma za afirmaciju mladih kuhara, stvaranje novih prijateljstava i prilika za usavršavanje i stjecanje novih vještina i znanja jer kuhara još uvijek nedostaje, istaknuo je potpredsjednik Hrvatskog kuharskog saveza i voditelj Podravkinog kulinarstva, Dražen Đurišević.

– Mi u svakom slučaju želimo promovirati kulinarstvo i kuharstvo, u smislu da se što više mladih ljudi opredijeli za takvo zanimanje, a oni koji se već bave kuharstvom da budu afirmiraniji i priznatiji u društvu. Znamo i sami da unazad nekoliko godina zanimanje kuhara nije bilo toliko isticano i broj kuhara bio je malen jer se mladi nisu htjeli opredijeliti za to zanimanje – rekao je Đurišević.

Podravka je ovo natjecanje prvi puta ugostila prije dvanaestak godina, kada je bilo na samim počecima. Prije dolaska u “Štagelj”, članovi Saveza i natjecatelji sa svojim timovima obišli su Podravku i upoznali se s njenim novim programom “Food Solution” kojega su pohvalili kao odličnu ideju.

– Za hotelijere je to fantastična pomoć u pripremi — pojasnio je Đurišević dodajući kako upravo zbog onoga što su spomenuli – pomanjkanja kuhara – dobro imati nekakav “support” u pripremi jela.

Recimo i kako je posebna zadaća natjecanja Hrvatskog kuharskog kupa kreativan i konkretan doprinos oblikovanju kulinarske prepoznatljivosti lokalne sredine, čime podižu sadržajnost i atraktivnost cjelokupne turističke ponude dotične sredine na višu razinu.

 

0 Comment