Požeške bolte motiv suvenira /FOTO/

Autor: D.M.

LIPIK – Bolte na središnjem požeškom Trgu  česta su inspiracija likovnim umjetnicima. One su motivirale i keramičara Matiju Grgurevića iz Lipika koji je požešku vizuru iskoristio za stvaranje serije suvenira. U glini su izrađena pročelja zgrada okrenuta prema sjeveru, od ugla Županijske ulice do pješačke zone, odnosno zgrade nekadašnje Ljekarne, Staklane i  sadašnjih ugostiteljskih objekata “Bolte” i “Boba”.

Tu je i fra Luka Ibrišimović na konju. Matija je izradio i suvenir Muzeja požeške kotline. Svi ti suveniri su samo prijedlog, a za njihovu daljnju masovniju proizvodnju trebalo bi izraditi kalupe. Dali će ovi suveniri biti dio turističke ponude Požege ovisi o interesu Požežana.

Selo i Požeška kotlina ispunjavaju cijeli Matijin stvaralači opus, od figuralnih ostvarenja, preko zidnih ploča i reljefa, pa do stiliziranih tanjura i križeva. To nije ni čudo jer je ovaj umjetnik rođen u Požeškim Sesvetama  1934. godine gdje je završio osnovnu školu. Nakon petog razreda gimnazije u Požegi odlazi u Učiteljsku školu u Križevcima, a potom u Pakrac gdje i maturira. Studij likovne kulture završio je na Pedagoškoj akademiji u Zagrebu. Dugo je predavao likovni odgoj u osnovnoj školi, a paralelno se bavio keramikom i slikarstvom. Trajno se nastanjuje u Lipiku, a uoči Domovinskog rata odlazi u slobodne umjetnike.

U obiteljskom domu gdje je njegova radionica i keramička peć otvorena je galerija. Nju redovno obilaze domaći i sve brojniji europski turisti i posjetitelji Lipika.

Matija je izlagao u zemlji i inozemstvu na brojnim izložbama, te sudjelovao na likovnim kolonijama i trienalima male keramike gdje je dobio brojne nagrade i priznanja. Snagom svog stvaralačkog talenta stasao je u nezaobilaznog suvremenog hrvatskog keramičara. Trenutno, Matija radi figuralne motive sakralnog karaktera. Anđeli su u prvom planu.

Stoga, ako ste u Lipiku obavezno posjetite Atelier Grgurević. Zgradu će te odmah prepoznati jer pročelje ukazuje da tu živi i radi umjetnik. Osim Matije dočekat će vas i ljubazna supruga Darinka.

/Foto: D.Mirković /

 

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot