Požeške bolte motiv suvenira /FOTO/

Autor: D.M.

LIPIK – Bolte na središnjem požeškom Trgu  česta su inspiracija likovnim umjetnicima. One su motivirale i keramičara Matiju Grgurevića iz Lipika koji je požešku vizuru iskoristio za stvaranje serije suvenira. U glini su izrađena pročelja zgrada okrenuta prema sjeveru, od ugla Županijske ulice do pješačke zone, odnosno zgrade nekadašnje Ljekarne, Staklane i  sadašnjih ugostiteljskih objekata “Bolte” i “Boba”.

Tu je i fra Luka Ibrišimović na konju. Matija je izradio i suvenir Muzeja požeške kotline. Svi ti suveniri su samo prijedlog, a za njihovu daljnju masovniju proizvodnju trebalo bi izraditi kalupe. Dali će ovi suveniri biti dio turističke ponude Požege ovisi o interesu Požežana.

Selo i Požeška kotlina ispunjavaju cijeli Matijin stvaralači opus, od figuralnih ostvarenja, preko zidnih ploča i reljefa, pa do stiliziranih tanjura i križeva. To nije ni čudo jer je ovaj umjetnik rođen u Požeškim Sesvetama  1934. godine gdje je završio osnovnu školu. Nakon petog razreda gimnazije u Požegi odlazi u Učiteljsku školu u Križevcima, a potom u Pakrac gdje i maturira. Studij likovne kulture završio je na Pedagoškoj akademiji u Zagrebu. Dugo je predavao likovni odgoj u osnovnoj školi, a paralelno se bavio keramikom i slikarstvom. Trajno se nastanjuje u Lipiku, a uoči Domovinskog rata odlazi u slobodne umjetnike.

U obiteljskom domu gdje je njegova radionica i keramička peć otvorena je galerija. Nju redovno obilaze domaći i sve brojniji europski turisti i posjetitelji Lipika.

Matija je izlagao u zemlji i inozemstvu na brojnim izložbama, te sudjelovao na likovnim kolonijama i trienalima male keramike gdje je dobio brojne nagrade i priznanja. Snagom svog stvaralačkog talenta stasao je u nezaobilaznog suvremenog hrvatskog keramičara. Trenutno, Matija radi figuralne motive sakralnog karaktera. Anđeli su u prvom planu.

Stoga, ako ste u Lipiku obavezno posjetite Atelier Grgurević. Zgradu će te odmah prepoznati jer pročelje ukazuje da tu živi i radi umjetnik. Osim Matije dočekat će vas i ljubazna supruga Darinka.

/Foto: D.Mirković /

 

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Translate »