Požeška književnica Lana Dekač primljena u Hrvatski P.E.N centar

Autor: Jelenko Topić

Lana derkač, slavonski.hrPOŽEGA – Proteklih dana dugogodišnja požeška spisateljica Lana Derkač, inače zaposlena u požeškom Đakom domu, primljena je u Hrvatski P.E.N centzar što je veliko priznanje njenom radu, ali i sredini u kojoj živi jer, koliko nam je poznato, Požežana do sada nije bilo u toj poznatoj svjetskoj asocijaciji.

-Na skupštini su primljeni novi članovi: Abdulah Sidran, Lana Derkač, Laura Marchig, Mladen Medar, Andrea Pisac i Neven Vulić – stoji u priopćenju P.E.N centra kojega je ovih dana prenio veći broj naših medija.

Hrvatski P.E.N. centar je nevladina udruga osnovana 1927. godine kao jedna od najstarijih članica udruge P.E.N. International, svjetske udruge pjesnika, romanopisaca, esejista, dramskih pisaca, scenarista, povjesničara, kritičara, prevoditelja, izdavača i žurnalista okupljenih u obranu slobode izričaja, zainteresiranih za sudbinu književnosti i opstanak jezika « male protočnosti » u suvremenom svijetu, spremnih osobnim primjerom i već stečenim književnim ugledom, založiti se za ljudska i intelektualna prava, etičke standarde civilnog društva i mir u svijetu. P.E.N. senzibilizira javno mnijenje protiv rasnih, spolnih, vjerskih i nacionalnih predrasuda i govora mržnje. P.E.N. brani slobodu riječi i prava pisaca i publicista ugroženih represivnom politikom. Temeljna zadaća te međunarodne udruge je promicanje dobra u svijetu intelektualnom solidarnošću i snagom književne riječi.

Lana Derkač rođena je u Požegi, diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Piše poeziju, prozu, drame i eseje. Nagrađivana je, uvrštavana u antologije, panorame i zbornike u zemlji i inozemstvu. Bila je sudionik brojnih međunarodnih pjesničkih festivala i književnih događanja. Tekstovi su joj prevođeni na 15 jezika.  Uredila je više značajnih knjiga stihova.
Objavljene su joj sljedeće knjige, među kojima dio i u inozemstvu:-Usputna raspela (poezija),Utočište lučonoša (poezija), Eva iz poštanskog sandučića (poezija), Škrabica za sjene (poezija),Rezignacija (drame),Osjećam melankoliju (poezija, zajedno s R. Jarakom i T. Ribićem), Osluškivanje anđela (kratke priče), Šuma nam šalje stablo e-mailom (poezija), Striptiz šutnje (poezija), Tko je postrojio nebodere (poezija), Murmullo sobre el asfalto (poezija, zajedno s Davorom Šalatom),Zastava od prašine (kratke priče), Qui a mis en rang les gratte-ciels? et autres poèmes (poezija), Šah sa snijegom (poezija) i Doručak za moljce (roman).

(Foto: slavonski.hr)

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: