Požeška bolnica prema istraživanjima opet pri samom vrhu: Rame uz rame je s kliničkim bolničkim centrima

Još je jednom potvrđeno kako je Opća županijska bolnica Požega pri samom vrhu kada se gleda kvaliteta pružanja zdravstvene usluge, ali i po drugim kriterijima utvrđenim neovisnim istraživanjem. 

Kako prenosi index.hr Agencija za kvalitetu i akreditaciju u zdravstvu i socijalnoj skrbi provela je kontrolu i vrednovanje kvalitete i uspješnosti rada u 26 hrvatskih bolnica te napravila rang ljestvicu najuspješnijih bolnica u Hrvatskoj.

Najuspješnije bolnice rangirane su na temelju toga koliko se operacija sive mrene, krajnika, vaginalne kiretaže i artroskopije koljena obavlja u dnevnoj kirurgiji te duljine boravka u bolnici nakon carskog reza.

Na vrh ljestvice najuspješnijih bolnica tako se svrstao KBC Rijeka. Slijede KBC Sestre Milosrdnice, Opća županijska bolnica Vukovar i Bolnica hrvatskih veterana, Županijska bolnica Čakovec i KBC Sveti duh.

Analizirali su se i pojedini kriteriji za tri konkretne dijagnoze. Tri dijagnoze koje je Agencija analizirala su akutni infarkt miokarda, moždani udar i antimikrobna profilaksa u kolorektalnoj kirurgiji. Akutni infarkt miokarda (osnosno srčani udar) najbolje se liječi na Rebru, moždani udar u šibenskoj bolnici, a antimikrobna profilaksa u Dubrovniku.

“Treba naglasiti kako je ovakva metoda nezavisne procjene kvalitete skrbi u bolničkim zdravstvenim ustanovama sustavno provedena prvi puta u hrvatskom zdravstvu te da je ovo rangiranje obuhvatilo samo dio djelatnosti akutnih bolničkih zdravstvenih ustanova uvjetovano raspoloživim resursima.

Moguće je da bi rangiranje bolnica dalo drugačije rezultate da su odabrana druga područja i pokazatelji.

Rangiranje bolničkih zdravstvenih ustanova predstavlja poticaj ka stalnom poboljšanju kvalitete zdravstvene zaštite i sigurnosti pacijenta”, stoji u zaključku istraživanja.

0 Comment