Požeška biskupija izdvaja pola milijuna kuna za stipendiranje

Autor: Požega.EU

POŽEGA – Požeška biskupija će u školskoj i akademskoj 2014./2015. godini izdvojiti pola milijuna kuna za stipendiranje učenika i studenata koji su od Zaklade za učenike i studente zatražili pomoć kako bi mogli odlaziti na školovanje ili boraviti u drugim gradovima gdje su se predodredili za nastavak školovanja.

Požeški biskup msgr. dr. Antun Škvorčević susreo se sa stipendistima koje je pozdravio i naglasio kako se Požeška biskupija već tradicionalno svake godine o svetkovini sv. Terezije Avilske, zaštitnice požeške Katedrale putem Zaklada za učenike i studente pri Biskupijskom Caritasu dodjeljuje novčanu pomoć učenicima i studentima iz fonda koji se financira najvećim dijelom iz biskupijskih proračunskih sredstava.

Na ovakav odnosno sličan način od 2006. godine nastoji se pomoći onima koji zatraže pomoć kako bi im se olakšalo obrazovanje u kojem je smislu Požeška biskupija prepoznala tu važnost na čemu će ustrajati u svojim mogućnostima i u narednim periodima.

-Projekt pomaganja ili stipendiranja učenika, srednjoškolaca i studenata, kojeg smo započeli 2006. godine nakon čega smo započeli i sa projektom naših škola, Gimnazijom u Virovitici i Požegi te kasnije i Katolička osnovna škola u Požegi. Smatramo da je s naše biskupijske strane potrebno njegovati osjetljivost za pojedina pitanja, a to je dostojanstvo čovjeka i njegove osobne veličine. U tom smislu potrebna je i osjetljivost za materijalno stanje ljudi. Mi nismo organizacija socijalne naravi. Socijalna pitanja rješava organizirana država a Caritas je neprestano svjedočenje o nama i u što mi vjerujemo a to je ljubav koja je pobijedila smrt na križu. Na ovakav način svim stipendistima želimo pokazati koliko su oni veliki kod Boga u kojem smislu nije pristup nekakvom stanju jer se ljudi ponekad osjećaju pogođenima i povrijeđenima zbog toga što su prisiljeni zatražiti pomoć -istaknuo je biskup Škvorčević.

Ove se godine javilo i zatražilo stipendiranje 150 učenika odnosno studenata a mogućnosti je bilo za samo njih 80. Uz te stipendije biskupija financira i učenike koji pohađaju Kolegij, njih 17 ali i one koje se financira s naslova najboljih učenika katoličkih škola.

Sredstva koja su namijenjena za stipendiranje učenika su “otkinuta” iz drugih planiranih investicija. Crkva prepoznaje da je materijalna potreba čovjeka prva na redu što i potvrđuje ovim projektom financiranja.

Po završetku biskupovog nagovora ravnatelj Caritasa Požeške biskupije i voditelj Zaklade Goran Lukić potpisao je ugovore sa stipendistima kojima će mjesečno na tekući račun ili preko župa primati odobreni iznos.

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot