Požega uz Belišće ima najviše ulica sa ženskim imenima, a prevladavaju znamenite umjetnice i književnice

Autor: Jelenko Topić

Muškarci dominiraju ne samo u politici i gospodarstvu već i među imenima ulica. Ovaj grad se ipak može pohvaliti s dobrim pokazateljima.

-Utvrdili smo kako su pretežito muška imena ulica i trgova kroz vrijeme dominiraju našim javnim prostorima gdje se muškarci preferiraju kao akteri i tumači važnih događaja i povijesti- ističe docent Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu Zlatan Krajina.

Duga Resa među svojim ulicama nema niti jedno žensko ime. Ako i postoje ulice, ženski trgovi ili parkovi, ne samo u Hrvatskoj, nego i u ostalim zemljama, prava su rijetkost. Na popisu mjesta bez jedne jedine ulice ženskog imena je i Čazma.                                                                                                     

-Uočili smo i tako da postoji i prostorna distribucija, da su ženska imena češće na rubnim dijelovima gradova, a ne u centru gdje je označena jedina prva povijest- kaže nadalje Krajina.

Ipak, ima gradova s većim brojem ulica nazvanim po ženama. Na prvom mjestu je Belišće, a na drugo mjesto zasjela je Požega. Odmah iza nje je Slatina, slijede Krapina, Čakovec, Pregrada, Opatija i Orahovica.

Ako i postoje ulice sa ženskim imenima, najčešća su četiri imena. Riječ je o Ivani Brlić Mažuranić, Slavi Raškaj, Dori Pejačević i Mariji Jurić Zagorki. U Požegi primjerice svoje ulice imaju Milka Trnina, Zlata Marković, Vilma Nožinić, Zrinka Kunc, Sveta Terezija Avilska, Dora Pejačević, Marija Jurić Zagorka i druge, a tu je i Anin put. Kroz povijest je toliko ženskih imena, koja svakako zaslužuju dobiti ulicu.

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: