Požega sada ne može otvoriti ni jednu ljekarnu, a prvu će uskoro dobiti Brestovac

Autor: Jelenko Topić

Poznato je da se ljekarne u naseljima otvaraju nakon dobivanja koncesije od Ministarstva zdravstva, a njihov broj ovisi o broju stanovnika pojedine sredine, odnosno prijavljenih osiguranika u Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje.

Po tom principu na području Požeško-slavonske županije pokrivenost ljekarnama je dobra, a u nekim gradskim sredinama ima otvorenih ljekarni iznad predviđenih kriterija za dobivanje koncesije.  Grad Požega sa 23.583 zdravstveno osigurane osobe ima ugovorenih i otvorenih šest ljekarni, a jedna je prekobrojna.  Slični slučajevi su i u gradovima Pakracu i Lipiku. Pakrac ima 7.614 osiguranih osoba kojima su na raspolaganju dvije ljekarne od kojih je jedna prekobrojna, dok Lipik 5.443 osiguranika ima dvije ljekarne gdje  je jedna također „višak“.

U preostala dva grada ove županije stanje je u  skladu s potrebama i propisima. Pleternica sa nešto više od deset tisuća osiguranih osoba ima dvije  ugovorene ljekarne što je odgovarajući broj, dok u Kutjevu sa 5.444 osiguranika djeluje jedna ljekarna što je u skladu sa potrebama.

Takav je slučaj i u četiri općine požeškog kraja u kojima djeluje po jedna ugovorena ljekarna što je u duhu donesenih zakonskih propisa.  Općina Velika ima blizu pet tisuća osiguranih osoba, Jakšić  3.671 osiguranika, Kaptol malo ispod tri tisuće osiguranih osoba, te Čaglin uz 2032 zdravstveno osigurane osobe.

Za sada je bez ljekarne jedino područje općine Brestovac gdje živi 3.327 osiguranih osoba. To područje nije pokriveno pa njegovi žitelji moraju zbog potreba za lijekovima poći u najbliže ljekarne smještene u Požegi. Tu je u tijeku je osnivanje ljekarne za koju je doneseno prvo rješenje, a čeka se očevid prostora, opreme i kadrova.

-Slijedom gore navedenih podataka, broj ljekarni na području Požeško-slavonske županije je dovoljan. Nema mogućnosti za dobivanje koncesije za otvaranje novih ljekarni u gradu Požegi – stoji u odgovoru Kabineta ministra zdravstva na upit portala pozega.eu

Foto: Arhiva, pozega.eu

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek