Povezivanje malih općina sa većim središtima ovisi o potrebama njihovog stanovništva, a ima mišljenja da su županije premale i preslabe za velike razvojne projekte

Autor: Jelenko Topić

Nezaobilazna tema proteklih mjeseci je preustroj jedinica lokalne samouprave s ciljem smanjenja troškova njihovog rada, ali i boljeg funkcioniranja kako se to ne bi odrazilo na svakodnevni život njihovih žitelja. Prije toga smanjit će se broj dužnosnika u njima i to zamjenika gradonačelnika i načelnika. Profesor Ivan Koprić s Pravnog fakulteta u Zagrebu smatra da je reforma potrebna, ali ne nužno radikalnim ukidanjem općina, nego njihovom funkcionalnom transformacijom i povezivanjem.

– Na razini općina i gradova sve treba svesti na te urbane centre kojih je negdje 120 – 130. Sve općine oko njih funkcionalno povezati s gradovima u mrežu životnih organskih cjelina – kaže Koprić. Veći centri bi, kaže, logistički, vodili komunalne poslove i zajedničke službe, čime bi se smanjili troškovi za građane. No, prije toga, zaključuje Koprić, potrebno je reformirati sustav županija koje su premale i preslabe za velike projekte pa trpe i mali ispod njih.

Nedavno je Udruga Glas poduzetnika (UGP), objavila zanimljiv prijedlog preustroja, a načinio ga je podatkovni znanstvenik Nikola Strahija koristeći strojno učenje. Po tom prijedlogu Požega, Kutjevo i Pleternica bi bili sjedišta novih jedinica lokalne samouprave i to sa znatno većom površinom od sadašnje. Požegi bi pripale sadašnje općine Brestovac i Velika. Pleternica bi obuhvaćala i dio Brodsko-posavske županije, točnije općinu Oriovac, čime bi ona postala pogranično područje sa Bosnom i Hercegovinom do rijeke Save, dok bi Kutjevu pripale općina Čaglin, Jakšić i Kaptol. Sadašnji ustroj ponovno se problematizirao tijekom stanja zbog suzbijanja epidemije koronavirusa, kada je uvedeno ograničenje kretanja.

-Vidljivo je postalo kako neke od lokalnih jedinica nemaju ni osnovne stvari koje su svakodnevno potrebne stanovnicima, a ipak imaju svoju općinu i načelnika. Imamo više od stotinu općina koje bez državne pomoći ne mogu funkcionirati – navode UGP-a.

Strahija je kartu optimalnog teritorijalnog ustroja jedinica lokalne samouprave napravio koristeći strojno učenje, a kao temelj koristio je geolokacijske i financijske izvještaje za 2018. godinu. Odabrana je jedinica lokalne samouprave s pozitivnim financijskim indikatorima, te su oko nje pripojene obližnje jedinice prema lokacijskim parametrima. Rashod prvotne jedinice nije izmijenjen, no rashod pripojenih jest, a iz njihovog rashoda uzeti su iznosi za komunalije, energiju, održavanje, isplaćene subvencije, naknade i pomoć stanovnicima te oko 40 posto originalnog rashoda. Uštede se ostvaruju na stavkama kao što su plaće načelnika, promidžba, uredski materijal, telekomunikacije, reprezentacije, naknade raznih vijeća, zakupnine, najamnine i druge- pojašnjava Strahija, a tako bi dobili više od 400 jedinica manje i oko milijardu kuna ušteda godišnje. Ovo je njihov predložak prilikom provedbe nužne reforme lokalne samouprave, a potrebna je daljnja stručna analiza koja bi poštovala lokalne specifičnosti.

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica smatra da je reformi lokalne samouprave i uprave potreban sveobuhvatan pristup.

-Provodimo projekt vrijedan 20 milijuna kuna kojemu je cilj utvrditi sve podatke o svim jedinicama lokalne samouprave kako bi to bila kvalitetna podloga za pristupanje funkcionalnom povezivanju. Riječ je o povezivanju malih jedinica sa većim jedinicama lokalne samouprave. Treba imati relevantne podatke i voditi računa o potrebama stanovništva – naglasio je ministar Malenica.Ovime dajemo mogućnost rasprave o navedenoj temi i iznijetim mišljenjima struke, a očekujemo da svoju riječ kažu ovdašnji stručnjaci, dužnosnici i političari jer je svima cilj pronaći najbolje rješenje za požeški kraj i njegove žitelje.

Komentiraj: