Potkućnica je na području Velike, Brestovca i Jakšića lani bilo po cijeni ispod deset kuna po četvornom metru površine!

Autor: Jelenko Topić

Prošle godine je u našoj zemlji vlasnika promijenilo više od stotinu tisuće različitih nekretnina što je za oko sedam tisuća manje nego godinu dana prije, ali njihova je ukupna vrijednost bila viša nego nekretnina prodanih u predpandemijskoj godini i dosegnula je 40 milijardi kuna, odnosno 11 posto hrvatskog bruto društvenog proizvoda.

Prodavalo se nešto manje, uglavnom po višim cijenama. Najviše je prodanih poljoprivrednih parcela i to oko 34 tisuće, zatim stanova ili apartmana oko 23,5 tisuće, što je tri tisuće manje nego 2019. godine. Novog vlasnika ima i oko 16 tisuća građevinskih parcela, te gotovo 14 tisuća obiteljskih kuća.
Najviše promjena vlasništva imale su nekretnine na jadranskom području, te u glavnom gradu i njegovom okruženju. Kada su u pitanju građevinska zemljišta cijene se kreću od više stotina kuna po kvadratnom metru, no ima i krajeva gdje su one višestruko niže.
Tako su cijene manje od 10 kuna po četvornom metru zabilježene na području 18 općina i gradova lokalne samouprave i to u Erdutu, Feričancima, Lepoglavi, Ljubeščici, Petrinji, Pakracu, Svetom Đurđu, Dražu, Velikom Bukovcu, Velikoj, Sunji, Brestovcu, Glini, Jakšiću, Novskoj, Martinskoj Vesi, Popovači i Jasenovcu.

Tu je riječ o ruralnim područjima, odnosno manje naseljenim sredinama ili selima koja su praktički nestala zbog raseljavanja ili ratnih posljedica.

Za najskuplje nekretnine u Dubrovniku, Hvaru i Tučepima za kvadrat trebalo je izdvojiti više od 30 posto tamošnjeg godišnjeg dohotka.

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek