“Posao vatrogasca je težak, nikad nismo sigurni kad idemo na posao hoćemo li se vratiti kući”

Autor: D.K.

U 17 sati u cijeloj će se Hrvatskoj oglasiti vatrogasne sirene. Bit će to posljednji ispraćaj vatrogasaca od mladog, 24-godišnjeg kolege Ivana Galekovića koji je tragično stradao obavljajući svoju časnu dužnost.

Oglasit će se i sirene na požeškim vatrogasnim vozilima jer tugu zbog gubitka kolege dijele i vatrogasci JVP grada Požege.

-Posao vatrogasca je težak, nikad nismo sigurni kad idemo na posao hoćemo li se vratiti kući- rekao nam je kratko Dalibor Hrunka, zapovjednik JVP grada Požege.

Pitaj ga na kraju što misli je li poziv vatrogasca dovoljno priznat među ljudima i znaju li ljudi uopće koliko je taj posao težak, opasan, ali i častan

Dodaje da, srećom, u Požegi do sada nije bilo teških stradavanja vatrogasaca na intervencijama.

-Prije 6 do 7 godina bilo je jedno lakše stradavanje kada je pala greda na jednog vatrogasca. Na svu sreću prošao je s lakšim ozljedama. Posebno su opasne situacije kada građani čuvaju na tavanima i drugim prostorijama streljiva. To je uvijek velika neizvjesnost i tada posljedice mogu biti kobne- kaže Hrunka te dodaje da prijeti i opasnost u prometnim nesrećama kod vozila koje koriste plin kao pogonsko sredstvo.

-Sve treba na vrijeme predvidjeti i uočiti i na vrijeme poduzeti potrebne radnje u skladu s potrebama struke i toga se strogo pridržavati- dodaje zapovjednik požeških vatrogasaca.

blank

Mnogi od nas vatrogasaca se sjete samo tijekom ljeta kad svjedočimo velikim požarima. No, vatrogasci su uvijek na svojim radnim mjestima. Čak i kada nisu na dužnosti, spremni su pomoći. Izlažu se opasnostima, nerijetko iz sebe izvlače i zadnji atom snage kako bi spasili ljude i nečije domove. A upravo o tome svjedoči i legendarna fotografija koja je osvanula na današnji dan prije četiri godine i na kojoj su vatrogasci koji su nakon tri dana i dvije noći borbe s vatrom uhvatili trenutak za odmor….na prtenom putu. Među njima su taj puta bili i požeški vatrogasci Hrvoje Tomić i Juraj Radić.

Mnogi su tada po prvi puta shvatili da je riječ o izuzetno teškom i opasnom pozivu, no prije svega časnom pozivu.

close

Prijavi se na tjedni Newsletter!

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Translate »
Postavke kolačića