Poruka uz pjesmu umirovljenika da osobe starije dobi ne smiju imati osjećaj izoliranosti i marginaliziranosti

Autor: Jelenko Topić

DSC_7665POŽEGA – Tradicionalni treći Susreti pjevačkih zborova održani su u ugostiteljskoj dvorani „Sara Babin Vir“ u Požegi uz Međunarodni dan starijih osoba u predvečerje Dana neovisnosti RH , a pod visokim pokroviteljstvom Hrvatskog sabora, dok je organizator  bila Matica umirovljenika Hrvatske, te domaćin Matica umirovljenika Požeško-slavonske županije.

Prilikom otvaranja priredbe sa više od 400 izvođača u 13 pjevačkih zborova pozdravne riječi uputili su Zvonko Čorak, predsjednik Matice umirovljenika županije domaćina, zamjenik požeško-slavonskog župana za društvene djelatnosti Ferdinand Troha, zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje Jadranka Perasić, te izaslasnica zagrebačkog gradonačelnika Višnja Fortuna.

-Uz vašu dobru organiziranost i uvježbanost pjesma se reći sve, a upućujem vam dobre želje za zdravlje i dug život – naglasio je u pozdravnoj riječi Silvano Hrelja, predsjednik Odbora za mirovinski sustav i socijalno partnerstvo Hrvatskog sabora. Sudionike je nadalje pozdravio Josip Kovačić, predsjednik Matice umirovljenika Hrvatske.

-Ovo je svojevrstan prikaz jednog segmenta vašeg aktivnog rada, a vidljivo je da se matice umirovljenika u gradovima, općinama i županijama stalno dokazuju brojnim kulturnim i sportskim aktivnostima- istakao je ovom prigodom Josip Kovačić.

Čast da otvori ovogodišnje Susrete pjevačkih zborova imao je saborski zastupnik Zdravko Ronko iz Požege, koji je bio izaslanik pokrovitelja manifestacije Hrvatskog sabora upozorivši pritom da su starije osobe napornim radom gradile hrvatsko društvo, školovali mlade, te im omogućili blagodati suvremenog života, te je  prisutima uputio lijepe želje uz dobro zdravlje, sreću i zadovoljstvo.

-Ni jedna osoba starije životne dobi ne može i ne smije imati osjećaj izoliranosti i marginaliziranosti, a posebno se moramo založiti za one osobe starije životne dobi i njihov dostojanstven život kada se nalaze u teškim ekonomskim i socijalnim životnim uvjetima- naglasio je Zdravko Ronko dodajući da je Hrvatska predodređena za starije društvo pa su i ovi susreti prilika za razgovor o pravima starijih osoba, te prijedlozima za poboljšanje njihovog standarda.

Nastupili su zborovi matica umirovljenika „Orljava“ iz Brestovca kraj Požege, Donje Dubrave, Varaždina, Daruvara, Vrbovca,Zagreba, Kutine,Pule, Makarske, Našica, Marije Bistrice, Karlovca i Nove Gradiške predstavljajući tako trinaest hrvatskih županija.

Kroz program se moglo mnogo toga čuti. Zborovi su pokazali izuzetno dobru uvježbanost što pokazuje da su uložili dosta truda kako bi dostojno predstavljali svoje životne sredine, a njihovi voditelji su potvrdili umijeće uspješnog rada unatoč činjenici da se radi o osobama treće životne dobi. Po repertoaru susreti su bili raznoliki pokazujući bogatstvo našeg glazbenog stvaralaštva pa je tu bilo izvornih pjesama iz Istre, Zagorja, Međimurja, Moslavine i Slavonije, kao i straogradskih napjeva, a zbor grada Daruvara izveo je i jednu češku pjesmu pokazavši sudjelovanje manjina u njihjovom radu.

Na kraju dvosatne priredbe gospoda Kovačić,Čorak i Ronko, te glavni tajnik MUH Ivan Banek uručili su zahvalnice sudionicima 3. Susreta pjevačkih zborova, te pokrovitelju, sponzorima i donatorima, a uz zajednički ručak druženje je potrajalo do kasnih poslijepodnevnih sati uz nastup glazbenog sastava „Bankrot“ iz Požege pod ravnanjdem Vjekoslava Šljerića.

Požežani su se pokazali kao dobri domaćini pokazavši svoje tradicionalnu gostoljubivost, a organizacija priredbe bila je na zavidnoj razini.

no images were found

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: